mojprzepisna.pl | Wegańska i bezglutenowa szarlotka z budyniem jaglanym
Dawno miałam ochotę na coś z jabłkami i coś z budyniem. To ciasto wspaniale wpisuje się w moje oczekiwania. Jest idealne na drugie śniadanie, mało słodkie, bardzo wartościowe, zawierające kaszę jaglaną, mleko kokosowe, jabłka i olej kokosowy oraz orzechy. Następna moja wersja tego ciasta będzie zawierać masło orzechowe (np. z migdałów) zamiast oleju kokosowego, zdecydowanie wezmę więcej jabłek.
Składniki na blachę 20 cm x 30 cm:
Spód:
- 300 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 30 g oleju kokosowego, roztopionego
Warstwa jabłkowo-budyniowa:
- 3 – 6 dużych jabłek (u mnie 3 duże jabłka każde po 250 g)
- 500 g ugotowanej kaszy jaglanej
- śmietanka z 400 ml mleczka kokosowego (około 300 ml), schłodzonego wcześniej 24 h w lodówce.
- 35 g ksylitolu
- cynamon
Warstwa orzechowa:
- 15 g oleju kokosowego
- 15 g ksylitolu
- 100 g orzechów włoskich
Formę do pieczenia posmarować olejem kokosowym, następnie wyłożyć papierem do pieczenia, dzięki temu papier nie będzie się ślizgał.
Spód wykonanie:
Kaszę przełożyć do miski dodać roztopiony tłuszcz, ugniatać w rękach, do momentu, aż masa połączy się w jedną całość, a z kaszy łatwo będzie można uformować kulę. Ciasto przełożyć do formy i równomiernie rozwałkować, jeżeli będzie się kleić można wałek posmarować odrobiną oleju kokosowego. Ciasto przełożyć do lodówki na 30 min. Formę wyjąć z lodówki. Piec 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. grzałka góra-dół.
Warstwa jabłkowo-budyniowa wykonanie:
Jabłka umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić na cienkie plastry. Mleko kokosowe otworzyć. Patyczkiem np. do sushi zrobić dwie dziurki. Puszkę odwrócić do góry dnem, wylać wodę kokosową np. do miseczki. To co zostanie w puszce to śmietanka kokosowa, to ona będzie nam potrzebna. Śmietankę umieścić w blenderze wysokoobrotowym lub w malakserze. Dodać kaszę jaglaną, ksylitol. Zblendować do momentu, aż masa będzie aksamitnie gładka, w razie potrzeby można dosłodzić.
Warstwa orzechowa wykonanie:
W patelni umieścić olej kokosowy, ksylitol, rozpuścić i smażyć do momentu lekkiego zezłocenia się mikstury. Orzechy posiekać na około pół centymetrowe kawałki. Do oleju z ksylitolem dodać orzechy, smażyć chwilkę, potrząsając, do momentu aż orzechy zostaną w całości oblepione miksturą.
Na upieczony spód układać po jednej warstwie cienko pokrojonych jabłek, posypując każdą warstwę cynamonem. Jak już się skończą jabłka na wierzch wyłożyć budyń jaglany. Na budyń wyłożyć warstwę orzechową. Ciasto wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 st.. Piec 35 min, grzałka góra-dół, do momentu aż warstwa budyniu z wierzchu ciasta zetnie się. Ciasto zostawić do całkowitego wystudzenia w uchylonym piekarniku lub na kratce. Następnie schować do lodówki na 8 godzin, najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki, wyjąć z formy, pokroić, podawać. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!