mojprzepisna.pl | Wegańska pasta a’la ser z ziemniaków
Witam Was serdecznie po długiej, długiej nieobecności. W grudniu ubiegłego roku uległam poważnemu wypadkowi, z którego skutkami wciąż się zmagam. Masa dodatkowych spraw na głowie, niekończące się wizyty u specjalistów, rehabilitacja, domowe obowiązki i zmęczenie spowodowały, że nie mogłam w pełni skupić się na pisaniu przepisów dla Was, zrobiłam więc sobie przerwę. Mam nadzieję, że powoli znów wrócę do publikacji przepisów, bo w kuchni nadal spędzam bardzo dużo czasu, mam też nadzieje, że znów zaczniecie do mnie zaglądać. Serdecznie Was wszystkich pozdrawiam, dziękuję, że tu jesteście i życzę Wam dużo zdrówka.
Na dziś przygotowałam przepis na banalnie prostą pastę, w smaku delikatnie przypominającą topiony ser lub ser do nachos. Pastę zrobiłam z gotowanych ziemniaków i pieczonej dyni. Równie dobrze sprawdzi się gotowana marchewka zamiast dyni. Do pasty użyłam soli czarnej Kala namak i radzę z niej nie rezygnować, bo daje fajny posmak jaj. Inspiracja z blogu Wegan Nerd.
Składniki na 0,5 l:
- 3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki (najlepiej z poprzedniego dnia)
- 200 g upieczonej dyni
- 1/2 szklanki płatków drożdżowych, nieaktywnychh
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego/z pestek winogron
- 1 łyżeczka ostrej, wędzonej papryki czerwonej
- 1/2 łyżeczki soli czarnej
- 1-2 łyżki wody (opcjonalnie, zależy od wilgotności ugotowanych warzyw)
Wszystkie składniki oprócz wody umieścić w misie blendera wysokoobrotowego lub malaksera, mielić do momentu, aż wszystkie składniki połączą się w jedwabiście gładki krem, w razie konieczności dodać 1-2 łyżki wody.
Smacznego!