Wegańska semi surowa szarlotka ze śliwkową czekoladą

Wegańska semi surowa szarlotka ze śliwkową czekoladą

Mojprzepisna.pl Szarlotka, jaką zrobiłam na kolanie ;) bardzo szybko przed wyjściem do pracy. Smakowała wyśmienicie, słodycz orzechowo-daktylowego spodu przełamana kwaśną warstwą duszonych jabłek z orzechami, oraz kwaśną warstwą śliwkowej czekolady.

Składniki na tortownicę 23 cm:

Składniki na spód:

  • 1 szklanka orzechów włoskich, namoczonych przez noc i odsączonych
  • 1 szklanka orzechów włoskich, namoczonych przez noc i odsączonych
  • 1 szklanka daktyli, wydrylowanych namoczonych przez noc i odsączonych
  • 1/4 szklanki chia
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Wszystkie składniki, oprócz wiórków kokosowych umieścić w kielichu blandera, zmielić do połączenia składników aby składniki utworzyły jedną kulkę. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć spód orzechowo-daktylowy, wyrównać. Wstawić do lodówki lub zamrażarki.

Składniki na warstwę jabłkową:

  • 3 szklanki uprażonych jabłek, jak ktoś chce wersję surową to może użyć startych jabłek, najlepsza odmiana to szara reneta
  • 1 szklanka orzechów włoskich, namoczonych przez noc i odsączonych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera, zmielić na gładką masę. Wyłożyć na spód. Wyrówać wstawić do lodówki lub zamrażarki.

Składniki na warstwę czekoladową:

  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki ksylitolu
  • 8 dużych śliwek

Olej rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać ksylitol, dodać kakao. Podgrzać tylko do momentu, aż ksylitol się rozpuści. Przełożyć do kielicha blendera, dodać wydrylowane śliwki. Zmielić na gładką masę. Masę wyłożyć na jabłkowy spód, wstawić do lodówki lub zamrażarki na całą noc. Deser nie będzie zbyt sztywny jeżeli nie zmrozimy go porządnie, po zamrożeniu będzie z łatwością się porcjować. Ja nie zmrażałam go ponieważ od razu po zrobieniu niosłam go do pracy. Deser przechowywać w lodówce.

Smacznego!