Wegański deser a’la Monte

mojprzepisna.pl | Wegański deser a’la Monte

Deser ten zrobiłam już jakiś czas temu, dokładnie 24 maja tego roku, w dniu moich imienin, jego zdjęcia zawieruszyły mi się na dysku. Dziś je odnalazłam więc publikuję przepis na najlepsze w życiu Monte, jakie kiedykolwiek jadłam. Oryginalne Monte, to krem na bazie mleka, śmietanki, cukru i śladowej ilości orzechów laskowych, u mnie nie znajdziesz składników pochodzenia zwierzęcego, ani cukru, za to orzechów jest bardzo,bardzo dużo, jest też moja ukochana kasza jaglana, którą da się wyczuć w deserze, jednak jej smak nie jest dominujący. Inspiracja blog Savory or sweet.

Składniki na 6 porcji, po 150-200 ml każda:

  • 100 g kaszy jaglanej (ok 1/2 szklanki) lub 330 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 200 g orzechów laskowych (50 g uprażonych orzechów odłożyć na dekorację)
  • 350 ml mleka roślinnego (ja użyłam sojowego, niesłodzonego)
  • 70 g ksylitolu lub innego zamiennika cukru
  • 1/2 łyżeczki soli (ja dodałam dużą szczyptę)
  • 3 łyżki gorzkiego kakao

Kaszę uprażyć na suchej patelni, do momentu aż zacznie się delikatnie zezłacać i orzechowo pachnieć. Kaszę przepłukać wrzątkiem, do momentu, aż woda wypływająca z kaszy nie będzie mętna. W garnuszku zagotować 1,5 szklanki wody, na gotującą się wodę wsypać przepłukaną kaszę, gotować 15 min pod przykryciem, na małym ogniu, licząc od momentu zagotowania się wody z kaszą.

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Na blaszkę od piekarnika* wysypać wszystkie orzechy. Prażyć je od 10-15 min. Do momentu aż orzechy lekko zbrązowieją. Orzechy wyjąć, lekko przestudzić. Przesypać na ściereczkę i poocierać je o siebie w celu zdjęcia skórki, można również przesypać do słoika i trząść nim, do póki skórki nie zejdą.

Jeżeli macie mikser wysokoobrotowy lub thermomix wszystkie składniki oprócz kakao przekładacie do kielicha, mielicie do momentu aż wszystkie składniki idealnie się połączą.

Jeżeli macie blender ręczny proponuje w wysokim naczyniu umieścić mleko, orzechy (150 g), ksylitol i sól i stopniowo dodawać kaszę.

Jasny krem podzielić na dwie części, jedną część przełożyć do miseczki, a drugą zostawić w kielichu/naczyniu do blendowania, dodać kakao, zmielić. Do pucharków wyłożyć ciemny krem, następnie delikatnie wyłożyć jasny krem. Orzechy posiekać, posypać nimi desery.

Krem schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

*orzechy można również uprażyć na suchej patelni.

Smacznego!

Wegański deser a’la Monte (bez cukru, bez glutenu)
Wegański deser a’la Monte (bez cukru, bez glutenu)