mojprzepisna.pl | Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe
- Bezglutenowe
- Bez mleka zwięrzęcego
- Bez jajek
- Bez cukru
- Bez kakao
- Bez orzechów
Macie ochotę na małe co nie co na poniedziałkowe pierwsze lub drugie śniadanko dla dzieci, a może do kawki dla dorosłych. Ja właśnie takie małe co nie co zrobiłam dla swojego synka, ma niecałe dwa lata, a jak się dorwał do muffin to zjadł 3 sztuki! Mi i mężowi też bardzo smakowały, gościom również, tym starszym również :) Są mało słodkie – nie dodałam ani grama cukru, ale mają coś w sobie :). Na drugi dzień są również smaczne i świeże. Inspiracja z blogu Olgi Smile.
Składniki na około 20 muffin:
- 160 gr kleiku ryżowego lub 16o gr mąki ryżowej (u mnie kleik)
- 240 gr mąki gryczanej
- 100 gr mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 jabłka
- 50 gr niesiarkowanych rodzynek
- 50 gr niesłodzonych suszonych daktyli
- 400 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe bez cukru) może być też inne mleko
- 100 ml oleju roślinnego
Daktyle pokroić, wsypać do miski dodać rodzynki i zalać mlekiem, namoczyć 30 min po czym blenderem zmielić.
Mąki, sodę, cynamon, sól wymieszać i przesiać, odłożyć.
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda, dwa jabłka pokroić na kostkę 5 mm na 5 mm, pozostałe 2 jabłka zetrzeć na tarce z małymi oczkami.
Do zmielonych daktyli i rodzynek dodać jabłka, olej, wymieszać, dosypywać składniki suche, wymieszać, przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.
Piec w piekarnika nagrzanym do 190 st. 25 min. Wyjąć formę z piekarnika, lekko przestudzić na kartce, muffiny wyjąć z formy. Jeść :) Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce.
Smacznego!