Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka z kaszy gryczanej z bakaliami

mojprzepisna.pl | Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka z kaszy gryczanej z bakaliami

Ciasteczka z kaszy gryczanej, płatków owsianych, bakalii. Nafaszerowane błonnikiem. Możecie je dowolnie modyfikować, byle tylko zachować proporcje. Dodatkową zaletą ciasteczek jest łatwość przygotowania. Bez cukru, jajek, mleka czy glutenu. Pomysł autorski.

Składniki na 2 blaszki ciasteczek:

  • 100 g kaszy gryczanej (surowej)
  • 250 ml mleka (u mnie sojowe)
  • 10-15 daktyli
  • 50 g płatków owsianych (bezglutenowych)
  • 300 g bakalii (u mnie po 50 g
    • siemienia lnianego
    • pestek dyni
    • sezamu
    • rodzynek
    • żurawiny
    • ryżu preparowanego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

W garnku ugotować kaszę gryczaną, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kaszę odcedzić, jeżeli jest taka potrzeba. W garnuszku umieścić wydrylowane daktyle zalać mlekiem, gotować na małym ogniu 10 od momentu zagotowania, daktyle mają się rozgotować na papkę, dodać kaszę gryczaną, zmielić na gładką masę blenderem. Dodać resztę składników, wymieszać. Nakładać pełną łyżkę ciasta w małych odstępach, spłaszczać wierzchem łyżki. Piec 25 min w 180 st. Po 20 min pieczenia przewrócić na drugą stronę, aby się zarumieniły, piec 5 minut.

Smacznego!

Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka z kaszy gryczanej z bakaliami
Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka z kaszy gryczanej z bakaliami
Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka z kaszy gryczanej z bakaliami
Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka z kaszy gryczanej z bakaliami
Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka z kaszy gryczanej z bakaliami
Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka z kaszy gryczanej z bakaliami