mojprzepisna.pl | Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru
Ciasto marchewkowe, przepyszne, bardzo wilgotne, wręcz zakalcowate, pełne orzechów, z dodatkiem jabłek. Przepis pochodzi z blogu True Taste Hunters, tylko delikatnie go zmodyfikowałam. Zamiast zwykłej marchewki dałam odpady z soku buraczano-marchewkowego, więc ciasto jest bardzo ekonomiczne :) . Ciasto nie zawiera cukru, nabiału, jajek, glutenu. Jest odpowiednie dla alergików i wegan.
Składniki na formę o średnicy 23 cm:
- 200 g marchewki, startej na tarce o małych oczkach (u mnie 500 g odpadów po soku z marchwi i buraków)
- 100 g oleju kokosowego (następnym razem dodam 50 g)
- 100 g pokrojonego ananasa (u mnie 150 g jabłka (1 jabłko) starte na tarce o dużych oczkach)
- 150 g ksylitolu (następnym razem dodam mniej)
- 150 ml mleka roślinnego
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 100 g mąki gryczanej (u mnie 150 g)
- 100 g mąki kukurydzianej (u mnie 50 g)
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 50 g wiórków kokosowych (u mnie brak)
- 75 g posiekanych orzechów włoskich, posiekanych nie za drobno
- skorka starta z 1 pomarańczy (u mnie brak)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (u mnie po prostu dwie łyżeczki sody już bez proszku)
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
W jednej misce wymieszać mąki, siemię lniane, przyprawy, sodę, sól, proszek do pieczenia. W drugiej, większej miseczce wymieszać rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy, mleko, ekstrakt, ocet, ksylitol. Do płynnych składników dodać suche, wymieszać, dodać jabłka i odpady z soku, dodać orzechy i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej olejem, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 50 minut w 175 stopniach, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce w formie przez kilka godzin, wyjąć z formy, pokroić. Nie trzymać w lodówce, bo stwardnieje.
Smacznego!



