Wegańskie „krówki” morelowe z czerwonej fasoli z cieciorellą

mojprzepisna.pl | Wegańskie „krówki” morelowe z czerwonej fasoli z cieciorellą

Jeżeli tylko została wam fasola czerwona z wczorajszego obiadu, nie zużywajcie jej do sałatki, tylko zróbcie zdrowe ciasto. Takie coś z dużą ilością słodkich suszonych moreli, czerwonej fasoli, której nie czuć. Mi w smaku przypomina trochę krówki/batoniki karmelowe… coś takiego. To jest takie coś co się wkłada do buzi i to się tak łagodnie „roztapia” na języku.

Składniki na formę 28 cm na 18 cm:

  • 1 szklanka niesiarkowanych moreli (takich ciemnobrązowych), następnym razem dodam mniej, bo wyszło dość słodkie
  • 1 szklanka roślinnego mleka
  • 250 g ugotowanej fasoli czerwonej (może być z puszki, wówczas zawartość puszki przełożyć na sito i dobrze przepłukać).
  • 250 g odpadów po robieniu soku (marchew,burak, jabłko)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki kakao

Wszystkie składniki umieścić w malakserze i mielić do momentu, aż masa nie będzie jedwabiście gładka. Przełożyć do formy. Piec 45 min w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia przykryć folią, aby się nie przypiekło.

Wyjąć z piekarnika, wystudzić, posmarować Cieciorellą (kremem z ciecierzycy z orzechami).

Cieciorella:

  • 250 g ugotowanej ciecierzycy
  • mała garść orzechów lub 3 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki płynnego słodzika (syrop z agawy, klonowy, miód, daktylowy)
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 50 ml mleka

Wszystkie składniki umieścić w malakserze lub wysokoobrotowym blenderze, zmielić na jedwabiście gładką masę. Kremem posmarować ciasto.

Smacznego!

Wegańskie krówki morelowe
Wegańskie krówki morelowe