mojprzepisna.pl | Wegańskie „krówki” morelowe z czerwonej fasoli z cieciorellą
Jeżeli tylko została wam fasola czerwona z wczorajszego obiadu, nie zużywajcie jej do sałatki, tylko zróbcie zdrowe ciasto. Takie coś z dużą ilością słodkich suszonych moreli, czerwonej fasoli, której nie czuć. Mi w smaku przypomina trochę krówki/batoniki karmelowe… coś takiego. To jest takie coś co się wkłada do buzi i to się tak łagodnie „roztapia” na języku.
Składniki na formę 28 cm na 18 cm:
- 1 szklanka niesiarkowanych moreli (takich ciemnobrązowych), następnym razem dodam mniej, bo wyszło dość słodkie
- 1 szklanka roślinnego mleka
- 250 g ugotowanej fasoli czerwonej (może być z puszki, wówczas zawartość puszki przełożyć na sito i dobrze przepłukać).
- 250 g odpadów po robieniu soku (marchew,burak, jabłko)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki kakao
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i mielić do momentu, aż masa nie będzie jedwabiście gładka. Przełożyć do formy. Piec 45 min w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia przykryć folią, aby się nie przypiekło.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić, posmarować Cieciorellą (kremem z ciecierzycy z orzechami).
Cieciorella:
- 250 g ugotowanej ciecierzycy
- mała garść orzechów lub 3 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki płynnego słodzika (syrop z agawy, klonowy, miód, daktylowy)
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 50 ml mleka
Wszystkie składniki umieścić w malakserze lub wysokoobrotowym blenderze, zmielić na jedwabiście gładką masę. Kremem posmarować ciasto.
Smacznego!

