Wegeburgery z kaszą jaglaną

mojprzepisna.pl | Wegeburgery z kaszą jaglaną

Nadal nie mam zbyt dużej ochoty na miesne potrawy więc kolejna propozycja na „vege” obiad. Tym razem burgery. Przepis na wegetariańskie kotlety wzięty jest z blogu Jodłonomia, bułeczkę możecie zrobić sobie z przepisu na Orkiszowe obwarzanki, natomiast dodatki warzywne mogą być dowolne, w zależności od tego, co macie aktualnie w lodówce, u mnie była papryka, rzodkiewka, cebula czerwona, świeża kolendra i świeża mięta, plus majonez, keczup i musztarda.

Składniki na 12 szt:

  • 1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej* (jeżeli macie suchą, to trzeba wziąć pół szklanki)
  • 1/2 szklanki uprażonego ziarna słonecznika
  • 1/2 szklanki uprażonego ziarna sezamu
  • 2 szklanki startej marchewki (6 małych marchewek lub 3 duże)
  • 1 cebula
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki mąki może być bezglutenowa
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3 cm korzenia świeżego imbiru jeżeli ewentualnie 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • garść świeżej kolendry ewentualnie  2 łyżeczki ziarenek kolendry, zmielonych w moździerzu
  • garść świeżej natki pietruszki
  • 1/2  łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 2 łyżki sosu sojowego

Kaszę przelać wrzątkiem, wypłukać kilka razy na sicie, ugotować na sypko w 1 i 1/4 szklanki wrzącej wody, od momentu zagotowania wody, gotować 20 min pod przykryciem na małym ogniu. Po ugotowaniu ostudzić, rozdrobnić  w dłoniach i wrzucić do miski.

Słonecznik i sezam uprażyć na lekko złoty kolor na suchej patelni. Wrzucić do miski z kaszą.

Zioła opłukać, poszatkować.

Marchewkę i imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę. Wrzucić do miski z kaszą i ziarnami. Dodać bułkę tartą, mąkę, olej, przyprawy, poszatkowane zioła. Wszystko wymieszać dokładnie dłońmi, lekko ściskając.

Piekarnik nagrzać do 200 st. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 12 części, z każdej części formować okrągły kotlet o grubości około 1,5 cm i średnicy około 7 cm. Piec przez 30 min, po 15 minutach przewrócić na drugą stronę, tak aby kotlety podpiekły się z dwóch stron równomiernie. Lekko schłodzić na kratce. Podawać z bułką i warzywami lub tradycyjnie jak kotlety mielone z ziemniakami i buraczkami :).

* 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej uzyskacie gotując 1/2 szklanki kaszy suchej w 1 i 1/4 szklance wody.

Smacznego!

Wegeburgery z kaszą jaglaną
Wegeburgery z kaszą jaglaną
Wegeburgery z kaszą jaglaną
Wegeburgery z kaszą jaglaną
Wegeburgery z kaszą jaglaną
Wegeburgery z kaszą jaglaną
Wegeburgery z kaszą jaglaną
Wegeburgery z kaszą jaglaną
Wegeburgery z kaszą jaglaną
Wegeburgery z kaszą jaglaną