mojprzepisna.pl | Wieniec drożdżowy z makiem
Ja wiem że święta się już skoczyły, jednakże w naszej rodzinie, wypieki z makiem zawsze cieszyły się dużym powodzeniem, bez względu na porę roku. Nie inaczej było również i z tym wypiekiem. Drożdżowy wieniec z makiem jest bardzo podobny do chałki z makiem, jest odrobinkę wilgotniejszy, zachowuje świeżość do kliku dni. Inspiracja Moje wypieki.
Składniki na dwie chałki:
- 540 g mąki pszennej u mnie chlebowa
- 80 g drobnego cukru do wypieków (dałam dwie łyżki)
- 3/4 łyżeczki soli
- 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych (u mnie świeże)
- 75 g masła, roztopionego
- 250 ml mleka (u mnie ryżowe)
- 2 duże jajka
W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże, dodać cukier, jajka. Wymieszać. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, zrobić dziurkę po środku, wlać składniki płynne, wyrabiać do momentu, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Pod koniec wyrabiania dodać masło. Ja wszystkie składniki umieszczać w misie miksera i miksuje około 10-15 min, hakiem do ciasta drożdżowego. Miksuje do momentu, aż ciasto jest elastyczne, rozciąga się jak guma, jest błyszczące.
Ciasto odstawić w ciepłe nieprzewiewne miejsce do wyrastania, ma podwoić swoją objętość.
W międzyczasie przygotować farsz makowy:
Farsz makowy:
- 170 g maku suchego, zmielonego (u mnie 200 g suchego, zmielonego, do kupienia w Lidlu)
- 100 g cukru (u mnie 50 g)
Mak zalać wrzątkiem, tylko do przykryć, poczekać aż ostygnie, około 20-30 min, dokładnie odcisnąć z namiary wody, np. w pielusze tetrowej lub ścierce, wymieszać z cukrem.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, następnie podzielić na 8 części. Każdą część uformować w wałek i rozwałkować na wydłużony naleśnik, na każdy naleśnik posmarować cienką warstwą farszu makowego, zostawiając po 1 cm z każdej strony bez farszu, zawinąć, jak naleśnik, wzdłuż dłuższego boku. Cztery zwinięte wałki, złączyć ze sobą końcówkami, przeplatać jak warkocz, układając wałek na przemian raz na wierzchu, raz pod spodem pozostałych wałków taki filmik znalazłam . Dół chałki podłożyć pod spód. Delikatnie przełożyć na blaszkę do pieczenia. Odstawić do drugiego wyrastania.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec około 30 min. Do złotego koloru. Po upieczeniu przełożyć do ostudzenia na kratkę. Smacznego!