Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną, porem, papryką i pomidorami

 Kasza jaglana ciąg dalszy… Tym razem zapiekana w cukinii, z porem, pomidorami, papryką i żółtym serem. Przepyszne, zdrowe, pożywne. Czego można chcieć więcej???
*Dla mięsożerców proponuje dodać 250 gr mięsa mielonego, wówczas danie nie będzie wegetariańskie, ale będzie równie smaczne i bardzo pożywne.
Przepis idealnie sprawdzi się na imprezach bo nadziewane cukinie są, wbrew pozorom, bardzo podzielne. Z podanego przepisu wyjdzie wam 16 łódeczek (połówek cukinii).
Bardzo polecam ten przepis, jest z nim troszeczkę „zabawy”, ale pyszny smak wynagradza nam poniesiony trud.

Składniki na 16 połówek cukinii
8 małych cukinii każda po około 270-300 gr
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 por (około 190 gr)
1 papryka (około 180 gr)
2 średnie pomidory (około 450 gr)
150 gr tartego żółtego sera lub mozzarelli
1/4 szklanki oliwy
sól i pieprz do smaku
duża szczypta tymianku

Kaszę dwa razy opłukać pod bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem. Gotować przez 15-20 min w jednej szklance wody, pod przykrywką, na bardzo małym ogniu. Jeżeli mamy kaszę w woreczkach gotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. 
Por umyć, oczyścić, uciąć zielone liście, pokroić na 1 cm półksiężyce.

Paprykę umyć, pozbawić nasionek, pokroić w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm. Cukinię umyć, wydrążyć łyżeczką nasionka. Nasionka pokroić w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm. Pomidory umyć, pokroić w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pora. Dodać paprykę, poddusić 2 minuty, dodać cukinię, poddusić dwie minuty, dodać pomidory, poddusić 10 min na średnim ogniu, tak aby z sosu wyparowała woda (nie musi wyparować cała). Dodać ugotowaną kaszę, dodać przyprawy, wymieszać, poddusić na średnim ogniu przez 5 min.
Cukinie położyć na blaszkę wysmarowaną olejem. Na każdą cukinię nakładać farszu z górką.

Wstawić do nagrzanego do 175 st. piekarnika, piec 30 min z termoobiegiem. Po 20 min pieczenia, cukinie posypać tartym serem, wstawić do piekarnika na 10 min (do zarumienienia sera).

Smacznego!