mojprzepisna.pl | Zapiekana owsianka z marchewką (wegańska, bez glutenu, bez cukru)
Genialna owsianka, zapiekana z marchewką, doskonała alternatywa dla zwykłej codziennej owsianki. Kremowa, z przepysznymi zapiekanymi orzechami. Od kiedy pierwszy raz ją upiekłam, cała rodzina i znajomi się w niej zakochali i ciągle proszą o przepis. Dlatego śpieszę z pomocą. Owsiankę robiłam w wersji na wodzie i w wersji na mleku migdałowym. Przyznam że wersja na wodzie lepiej mi smakuje. Inspiracja z blogu True Taste Hunters.
Składniki na formę o średnicy 20 cm:
- 300-400 g marchwi, obranej i startej na tarce o małych oczkach
- 1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowych)
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 1 łyżeczka cynamonu (nie mając tych przypraw można dodać 1 łyżkę bezglutenowej przyprawy do piernika)
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- 1-2 łyżki miodu lub innego słodzika (u mnie raz bez słodzenia, a raz z melasą buraczaną )
- 280 ml mleka wody lub mleka migdałowego
- kilka kropel olejku migdałowego
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Formę do pieczenia wysmarować olejem kokosowym, wysypać mąką bezglutenową.
Do miski wsypać proszek, przyprawy, substancję słodzącą, mleko/wodę, olejek, mielone siemię lniane, ekstrakt, sól, dokładnie wymieszać, dodać rodzynki i marchew, dokładnie wymieszać.
Orzechowa posypka:
- 100 g orzechów drobno pociętych (u mnie 50 g migdałów, 50 g ziemnych)
- 1 łyżka oleju kokosowego w postaci płynnej
- 2 łyżki miodu lub innego słodzika
Wszystkie składniki wymieszać.
Wykonanie:
Masę marchewkową przełożyć do formy do pieczenia, wyrównać, delikatnie ugnieść, równomiernie wyłoży posypkę orzechową. Piec 25-30 min w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Wyjąć z piekarnika, delikatnie przestudzić na kratce w formie, podawać np. z roślinnym jogurtem.
Smacznego!