mojprzepisna.pl | Zatapiane rogaliki.
Jako, że mam w domu kilku łasuchów i mamy też dużo dżemu z poprzedniego roku, który trzeba wykorzystać, zrobiliśmy wspólnymi siłami rogaliki z dżemem wiśniowo-piernikowym. Trochę nietypowe wykonanie tych rogalików, ponieważ ciasto po wyrobieniu zanurza się w zimnej wodzie, jeżeli wypłynie, znaczy że ciasto można wałkować i robić rogaliki. Rogaliki są pyszne, puszyste, mięciutkie, lekko słodkie, maślane. Pamiętajcie, że dżem którym nadziewacie rogaliki musi być twardy i gęsty, nałożony na rogalika nie może się rozpływać na boki, nie może to być galaretka czy dżem z dodatkiem żelfixu.
Składniki na 64 szt:
- 5 szklanek mąki pszennej (u mnie Szymanowska) + mąka do podsypywania
- 4 jajka (u mnie rozmiar L)
- 40 gr drożdży świeżych
- 240 gr masła rozpuszczonego i ostudzonego (u mnie klarowane)
- 2/3 szklanki ciepłego mleka – u mnie woda
- 4 łyżki śmietany w temp. pokojowej – u mnie woda
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- ok 450 gr twardej marmolady
- 1 jajko rozbełtane z 2 łyżkami mleka (ewentualnie)
Do wody dodać drożdże, rozpuścić, dodać cukier, 3 łyżki mąki (odjąć z tych 5 szklanek), jajka, wymieszać, odstawić na 10 min, aż zacznie pracować. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przełożyć na czystą lnianą ściereczką lub pieluszkę tetrową, złapać 4 rogi, zawiązać sznurkiem czy gumką. Wstawić do dużego garnka wypełnionego zimną wodą. Ciasto zostawić w wodzie, do momentu wypłynięcia. Jeżeli ciasto wypłynie i pieluszka będzie jak balon, wówczas oznacza że ciasto jest wyrośnięte. U mnie trwało to krótko około 30 min, ale może to trwać nawet 2,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z wody, wyjąć z pieluszki, przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, krótko wyrobić, aby je trochę osuszyć. Podzielić na 8 części (około 170 gr każda). Każdą część wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę. Chwilkę pozagniatać, aby ciasto wchłonęło trochę mąki. Podsypać jeszcze raz, rozwałkować na okrąg około 30 cm, podzielić na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt, u podstawy, położyć płaską łyżeczkę dżemu, zawijać jak dywan w kierunku wierzchołka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na 2 cm odstępach od siebie. Można posmarować roztrzepanym jajkiem z 2 łyżkami mleka (ja nie smarowałam).
Piec w 180 st przez 15 min lub do złotego koloru, każdą blaszkę z osobna. Jeżeli chcecie piec na raz wszystkie blaszki, należy podczas pieczenia zmieniać położenie blaszek, aby wszystkie rogaliki się równomiernie zarumieniły (np. co 5 min). Jak już będą rumiane, wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce i polukrować lub popudrować. Rogaliki przechowywać w szczelnym pudełku, następnego dnia można na kilka sekund włożyć do mikrofalówki, w celu odświeżenia.
Smacznego!






