mojprzepisna.pl | Zdrowe Brownie jaglane wegańskie i bezglutenowe
Dziś u mnie na blogu kolejny przepis z udziałem kaszy jaglanej. To chyba moja ulubiona kasza, super sprawuje się do obiadu czy rosołu, ale chyba jeszcze bardziej lubię ją spożywać na słodko. Brownie z kaszy jaglanej, bez mąki, bez cukru, bez jaj, bez mleka oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. Bardzo smaczne, sycące, wilgotne. Mocno czekoladowe. Musicie spróbować, bo nie dość że pyszne, to jeszcze zdrowe :)
Składniki na formę 26 x 16 cm:
- 1 szklanka kaszy jaglanej, ugotowanej w 2 i 1/4 szklanki wody
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 szklance wrzątku
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (najlepiej zmielić samemu)
- 2/3 szklanki żurawiny suszonej lub rodzynek
- 1/3 szklanki dowolnych orzechów posiekanych na drobne kawałki (u mnie włoskie)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Formę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia
Kasze wsypać na sitko o drobnych oczkach, płukać pod bieżącą gorącą wodą, do momentu, aż woda wypływająca z kaszy będzie bezbarwna, przelać wrzątkiem. W garnuszku zagotować wodę, do gotującej się wody dodać kaszę, wymieszać, ustawić moc palnika na niską (u mnie na 3 z 9, na średnim palniku), przykryć, gotować 20 min od momentu zagotowania się kaszy. Kaszę lekko przestudzić, następnie przełożyć do misy malaksera lub do wysokiego naczynia.
Piekarnik rozgrzać do 170 st. bez termoobiegu.
We wrzątku rozpuścić kawę, następnie dodać czekoladę, po minucie wymieszać, dodać siemię lniane, dodać połowę suszonych owoców, odstawić na 10 min, do napęcznienia. Mieszankę przelać do kaszy. Dodać olej. Całość zmielić do momentu, aż cała masa będzie gładka i nie będzie czuć kaszy między palcami. Dodać sodę oczyszczoną, krótko zmielić. Dodać orzechy i resztę owoców, wymieszać. Przelać do formy, wyrównać. Piec 30-40 min w 170 st., piec do momentu aż wierzch ciasto się mocno zetnie. Nie trzeba przechowywać w lodówce.
Smacznego!