mojprzepisna.pl | Zdrowe i ekspresowe ciasteczka z bananami bez tłuszczu, bez cukru, bez mleka i bez jajek
„Jejku jakie to pyszne” pomyślałam jak zjadłam pierwszy kęs tego ciasteczka. Mój mąż stwierdził, że przyjemne w smaku, coś więc musi być na rzeczy. Przy okazji robiąc ciasteczka możecie wykorzystać bardzo dojrzałe banany.
Czy wiecie, że:
- Dojrzałe banany mogą zwalczyć nieprawidłowo namnażające się komórki rakowe? tak, tak, więcej na ten temat tu.
- Otręby i płatki owsiane zawierają dużo błonnika, który korzystnie wpływa na przemianę materii.
- Orzechy są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz korzystnie wpływają na pracę mózgu.
Wykonanie ciasteczek jest bardzo proste, do zblendowanych bananów należy dodać pozostałe składniki, zamieszać, upiec i gotowe. Te ciasteczka to samo zdrowie, są lekko słodkie, pożywne i bardzo sycące. Nie zawierają białego cukru, tłuszczu, mleka i jajek, odpowiednie dla alergików i wegetarian. Polecam bo fajnie chrupią, ale nie są twarde.
Składniki na 14 ciasteczek po 2 cm wysokości i 5 cm średnicy:
- 3 bardzo dojrzałe banany (mogę być brązową skórką)
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka otrębów
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 1 szklanka orzechów ziemnych
- 1 szklanka suszonych, niesiarkowanych owoców
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2-3 łyżki miodu lub syropu daktylowego do smaku
Piekarnik nagrzać do 180 st. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Banany obrać, odciąć czarne końcówki. Zblendować na gładką masę, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Łyżką nabierać porcję wielkości dużego orzecha włoskiego, następnie lekko spłaszczyć np. tłuczkiem do mięsa. Ja ciasto przekładałam do wysokiej wykrawaczki/formeki do pierniczków, ugniatałam trzonkiem od drewnianej łyżki, następnie formę delikatnie zdejmowałam.
Piec 30-35 min. Wyjąć ostudzić na kratce.
Smacznego!