mojprzepisna.pl | Zdrowe muffiny jabłkowo-marchewkowe
Zdrowe bo z warzywami, z mąki pełnoziarnistej, z płatkami jaglanymi muffiny. Szybko się je robi i szybko znikają. Nie zawierają nabiału, prawie bez cukru. Przepis zainspirowany z książki Encyklopedia wypieków.
Składniki na 12 dużych muffin:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1/2 szklanki płatków jaglanych
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru brązowego
- szczypta soli
- szczypta imbiru
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 3 małe jabłka
- 2 marchewki
- 1/4 szklanki żurawiny/rodzynek
- 1/4 szklanki z grubsza posiekanych orzechów
Jabłka i marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Formę na muffiny wysmarować masłem, oprószyć mąką lub bułką tartą.
W misce wymieszać suche składniki: mąki, płatki, sodę, proszek do pieczenia, cukier, imbir, sól, cynamon.
W drugiej, większej misce wymieszać jajka, olej, dodać składniki suche, wymieszać, dodać marchew, jabłka, żurawiny, orzechy.
Formę do muffin wypełniać do 3/4 ich wysokości. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Muffiny piec 15-20 min, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce, wyjąć z formy.
Smacznego!