Zdrowe muffiny jabłkowo-marchewkowe

mojprzepisna.pl | Zdrowe muffiny jabłkowo-marchewkowe

Zdrowe bo z warzywami, z mąki pełnoziarnistej, z płatkami jaglanymi muffiny. Szybko się je robi i szybko znikają. Nie zawierają nabiału, prawie bez cukru. Przepis zainspirowany z książki Encyklopedia wypieków.

Składniki na 12 dużych muffin:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • szczypta soli
  • szczypta imbiru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 3 małe jabłka
  • 2 marchewki
  • 1/4 szklanki żurawiny/rodzynek
  • 1/4 szklanki z grubsza posiekanych orzechów

Jabłka i marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Formę na muffiny wysmarować masłem, oprószyć mąką lub bułką tartą.

W misce wymieszać suche składniki: mąki, płatki, sodę, proszek do pieczenia, cukier, imbir, sól, cynamon.

W drugiej, większej misce wymieszać jajka, olej, dodać składniki suche, wymieszać, dodać marchew, jabłka, żurawiny, orzechy.

 

Formę do muffin wypełniać do 3/4 ich wysokości. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Muffiny piec 15-20 min, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce, wyjąć z formy.

Smacznego!

Zdrowe muffiny jabłkowo-marchewkowe
Zdrowe muffiny jabłkowo-marchewkowe