Dziś na obiad zrobiłam zupę fasolową, mi smakowała, mojemu mężowi też, a synkowi niekoniecznie, szczególnie nie smakowała mu fasola, bo ziemniaki i marchewkę wcinał.
Przepis pochodzi z książeczki „Zupy domowe” z Biblioteczki Poradnika Domowego.
Przepis jest na 8 porcji po:
293 kcal, 23,5 g białka, 7,9 g tłuszczu, 32 mg cholesterolu, 9,9 g błonnika
Czas przygotowania 1 godzina oraz czas gotowania fasoli.
Składniki:
1/2 kg chudego mięsa wieprzowego (może być z kością)
1/2 kg fasoli
2 duże ziemniaki
cebula
średnia marchewka
1-2 pomidory (można obrać ze skórki jeżeli komuś przeszkadza)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju do smażenia
natka pietruszki lub koperek
sól i pieprz do smaku
Fasolę dzień wcześniej namoczyć w wodzie, tak żeby woda ją przykryła.
Mięso umyć, zalać 3 litrami zimnej wody. Zagotować, zebrać pianę, szumowiny, gotować na małym ogniu do miękkości, około 40 min, pod przykryciem. Z namoczonej fasoli wodę zlać, nalać nowej i ugotować fasolę do miękkości. Zimniaki obrać, pokroić w kostkę, marchewkę, cebulę obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pomidory, cebule drobno pokroić, cebulę zeszklić na oleju. Do zeszklonej cebuli dodać marchewkę i pomidory (ja dodałam jeszcze 1 starty korzeń pietruszki). Dusić 5-6 minut na małym ogniu. Do gotowego wywaru dodać ziemniaki i podduszone warzywa, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze 10-15 min aż ziemniaki zmiękną. Mięso z zupy, wyjąć, pokroić. Zupę rozlać do talerzy, dodać mięso, posypać zieleniną, dodać czosnek (ja dodałam czosnek gdy gotowałam zupę z ziemniakami, bo dałam się że będzie zbyt ostry bez obróbki termicznej).
Smacznego!