mojprzepisna.pl | Zygmuntówka – ciasto warszawskie – po mojemu, czyli wersja uproszczona :)
Od dawna chciałam zrobić te ciastka, bardzo je lubiłam. Jak mieszkaliśmy na warszawskim Mokotowie, całkiem często chodziliśmy do cukierni Nova w Galerii Mokotów, własnie na Zygmuntówki, teraz już nie ma tej cukierni. W jej miejsce jest pijalnia czekolady Wedla. A szkoda ciasteczka mieli wyśmienite.
Zygmuntówka jest zwycięskim ciastkiem w konkursie na ciasto Warszawy, wcześniej ikoną Warszawy był torcik W-Z. Ciasto ma bardzo bogate wnętrze i świetną czapkę z bezy – która ma przypominać kolumnę Zygmunta. Jest to ciastko dość słodkie, ale nasze serca zdecydowanie podbiło. Jak będziecie w Warszawie, koniecznie musicie jej spróbować, link do sklepów znajduje się tu. W oryginale ciastko składa się z kruchego ciastka migdałowego, kremu śmietanowego, kremu czekoladowego, konfitury żurawinowej, bezy.
[:Listonic]
Składniki na 20 ciastek:
Składniki na spody:
Mogą być gotowe spody babeczkowe 20 szt. lub ciasto przygotowane zgodnie z tym przepisem lub zwykłe kruche babeczki.
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 galaretki rozpuszczone w 2 szklankach wody.
Zrobić biszkopt zgodnie z przepisem jak biszkopt kakaowy. Jak jest upieczony, zalać galaretkami rozpuszczonymi w 2 szklankach wrzątku. Ostawić, ostudzić, wstawić do lodówki.
Składniki na krem śmietanowy:
- 330 ml śmietany
- 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku
- 1 łyżka cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno. Do rozpuszczonej żelatyny dać łyżkę lub dwie ubitej śmietany, dobrze wymieszać. Mikser ustawić na niskie obroty, powoli strużką wlewać mieszankę z żelatyną. Dodać cukier krótko zmiksować.
Składniki na krem czekoladowy:
- 150 gr czekolady gorzkiej
- 150 ml śmietany 30 %
Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietanie.
Ostudzić, ochłodzić, ale nie za długo bo później krem nie będzie się chciał ubić. Ubić na sztywny krem, przełożyć do rękawa cukierniczego, dekorować natychmiast.
Dodatkowo:
- 200 gr dżemu żurawinowego
Składniki na bezy:
- 3 białka
- 300 gr cukru drobnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
Białka ubić na sztywno, pod koniec, bardzo powoli dodać po łyżkce cukru, kolejną łyżkę dodawać po dokładnym rozpuszczeniu poprzedniej. W masie bezowej nie może być wyczuwalnych kryształków cukru.
Piec w 100 st. przez 1 godzinę i 30 min. Można piec wieczorem, wówczas można zostawić na noc w zamkniętym piekarniku.
Wykonanie:
W biszkoptu wycinać krążki, wkładać w papilotki, wyciskać krem śmietany na kształt gniazda w środek dać łyżeczkę konfitury, na to dać krem ciemny, przykryć bezą, gotowe. Można podawać od razu, ale można i dnia następnego.
Smacznego!


