mojprzepisna.pl | Barszcz ukraiński wg. Magdy Gessler
Dziś ugotowałam duuuży gar zupy i chętnie się nią z Wami podzielę. Przepis jest od pani Magdy Gessler, troszkę go zmodyfikowałam i oto jest idealny barszcz ukraiński, taki, że łyżka stoi. Pamiętajcie aby wieczór wcześniej namoczyć ciecierzycę* w zimnej wodzie.
Składniki na 5 litrów zupy:
- 200 gr ciecierzycy
- 400 gr mięsa wołowego z kością
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 300 gr marchewki
- 200 gr pietruszki
- 50 gr selera
- 200 gr pora
- 800-1000 gr buraków
- 400 gr ziemniaków
- 200 gr świeżej młodej kapusty
- 4-6 ząbków czosnku
- 1 szklanka zakwasu z buraków (nie mylić z koncentratem barszczu czerwonego, można samemu zrobić)
- 1 łyżka cukru (do smaku, ja nie dodawałam)
- 3 łyżeczki soli (do smaku)
- 1 łyżeczka zmielonego pieprzu (do smaku)
- 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja nie dodawałam, bo chciałam aby mój barszcz był klarowny)
- pęczek koperku (koniecznie, daje dużo smaczku)
- ewentualnie do podania jajko ugotowane na twardo i śmietana 30%
Z namoczonej ciecierzycy zlać wodę. W garnku zagotować 1,5 litra wody, do wrzątku wrzucić ciecierzycę, gotować na średnim ogniu pod przykryciem około 3 godziny, jeżeli macie szybkowar to gotować 1 godzinę i 30 min od momentu regularnego wydobywania się pary z garnka. Po ugotowaniu do miękkości, ciecierzycę odcedzić, wodę z gotowania wylać.
W drugim garnku do zimnej wody (2 litry) wrzucić mięso, ziele angielskie i liście laurowe, gotować od 1 do 2 godzin po przykryciem na małym ogniu (do momentu aż mięso będzie miękkie), jeżeli macie szybkowar to gotować 1 godzinę od momentu regularnego wydobywania się pary z garnka.
W tym czasie przygotować warzywa.
Warzywa umyć, obrać. Marchewkę, pietruszkę, por, buraki pokroić w cienkie półksiężyce, seler i ziemniaki w drobną kostkę. Kapustę poszatkować.
Rosół odcedzić do garnka, w którym jest ugotowana i odcedzona ciecierzyca, wyrzucić liście laurowe i ziele angielskie, pozbyć się szumowin, mięso odłożyć, dodać ww. warzywa gotować około 30 min na małym gazie, tak aby warzywa stały się miękkie, dodać pokrojone mięso. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do zupy, dodać zakwas z buraków, sól, pieprz, cukier i ewentualnie przecier pomidorowy. Zupa będzie bardzo gęsta, dlatego trzeba dodać wody (najlepiej wrzątku), tak aby w sumie wyszło około 5 litrów zupy (chyba, że lubicie takie zupy, że łyżka staje ;0)). Doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z gazu, podawać. Najlepiej smakuje dnia następnego. Przechowywać w lodówce.
Tuż przed podaniem, już na talerzu, dodać pokrojony drobno koper, jajko i śmietanę.
*tradycyjny barszcz ukraiński jest z fasolą Jaś.
Smacznego!