Bezglutenowe czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej z malinami

mojprzepisna.pl | Bezglutenowe czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej z malinami

Jeżeli kiedyś przez przypadek ugotujecie za dużo kaszy gryczanej, nie jedzcie jej na siłę, lepiej zróbcie czekoladowe ciasto gryczane. Co zaskakujące, w tym cieście nie ma ani grama czekolady, masła, mleka, mąki, orzechów. Spróbujcie koniecznie, ciasto jest lekkie, delikatne, wilgotne, ale jednocześnie sycące. Smakuje trochę jak suflet czekoladowy. Ciekawe co powie na nie moja konserwatywna rodzinka, kiedy zasiądziemy wspólnie do kuchennego stołu (http://meblohand.eu/).

Składniki na keksówkę 12 na 35 cm:

  • 3 jajka
  • 500 gr ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 1/4 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki cukru drobnego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 gr malin

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 180 st.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka, kaszę, olej, cukier, sodę, kakao umieścić w misie malaksera, zmielić na gładką masę, nie może być wyczuwalnych grudek kaszy między palcami. Białka ubić na sztywno. Wymieszać z masą gryczaną szpatułką, tylko do połączenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, na wierzch ułożyć maliny, delikatnie wcisnąć je w ciasto, tak aby były całkowicie zanurzone. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 1 godzinę i 10 min. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić, wyłożyć na deskę czy paterę, podawać.

Smacznego!

Bezglutenowe czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej z malinami
Bezglutenowe czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej z malinami
Bezglutenowe czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej z malinami
Bezglutenowe czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej z malinami
Bezglutenowe czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej z malinami
Bezglutenowe czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej z malinami
Bezglutenowe czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej z malinami
Bezglutenowe czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej z malinami