Bezglutenowy i bezmleczny Pleśniak

mojprzepisna.pl | Bezglutenowy i bezmleczny Pleśniak

Witam Was po krótkiej przerwie. Dziś mam dla Was przepis na ciasto znane i lubiane trochę w innej odsłonie. Zapraszam na Pleśniak, w wersji bezglutenowej i bezmlecznej. Jest to przepyszne ciasto słodko kwaśne z dużą ilością dżemu z czarnej porzeczki. Inspiracja z blogi Moje Wypieki. Zapewniam Was, że nie czuć, że upieczone na mące bezglutenowej.

Składniki na formę o średnicy 28-30 cm:

  • 3 szklanki mąki bezglutenowej (u mnie 1  szklanka mąki ryżowej, 1/2 szklanki mąki ryżowej ciemniej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki mąki kukurydzianej i 1/2 szklanki mąki gryczanej) można też użyć zwykłej pszennej mąki
  • 200 gr zimnej margaryny lub 1/2 szklanki oleju lub masła klarowanego
  • 6 małych jajek (w temperaturze pokojowej) (białka i żółtka osobno)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 580 ml dżemu porzeczkowego najlepiej bardzo kwaśnego
  • 2 łyżki cukru kryształ (następnym razem nie będę dodawać, bo dla nas za słodkie)
  • 2/3 szklanki cukru drobnego
  • 2 łyżki kakao

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia samo dno, boki wysmarować tłuszczem, obsypać mąką bezglutenową.

Mąkę z tłuszcz posiekać, dodać same żółtka, 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia, szybko zagnieść ciasto, można też wszystkie powyższe składniki wrzucić do malaksera i zmielić powinno wyjść ciasto o konsystencji mokrego piasku. Podzielić na 3 części (u mnie każda po około 250 gr). Do jednej części dodać kakao, zagnieść ponownie, każdą część uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki do stwardnienia.

W tym czasie białka ubić prawie na sztywno, pod koniec dodając po łyżce cukru. Miksować do momentu, aż cały cukier się nie rozpuści. Beza ma być sztywna, tak że można ją kroić nożem.

Piekarnik nagrzać do 180 st.

Wyjąć pierwszą część jasnego ciasta, zetrzeć na tarce, wyrównać, wyłożyć cały dżem, wyrównać, zetrzeć ciemne ciasto, wyrównać, wyłożyć bezę, wyrównać, zetrzeć jasne ciasto.

Piec 40-50 min do suchego patyczka w 180 st.

Wyjąć, całkowicie przestudzić, kroić.

Smacznego!

Bezglutenowy i bezmleczny Pleśniak
Bezglutenowy i bezmleczny Pleśniak
Bezglutenowy i bezmleczny Pleśniak
Bezglutenowy i bezmleczny Pleśniak
Bezglutenowy i bezmleczny Pleśniak
Bezglutenowy i bezmleczny Pleśniak
Bezglutenowy i bezmleczny Pleśniak
Bezglutenowy i bezmleczny Pleśniak