Bułeczki dynie z makiem bez jajek

mojprzepisna.pl | Bułeczki dynie z makiem bez jajek

Bułeczki zrobione z dodatkiem puree z dyni, są mięciutkie, puszyste, długo zostają świeże i świetnie smakują zarówno z wędliną jak i z dżemem. Z dżemem domowej roboty smakują wręcz wyśmienicie. A poro dyni, w tym przepisie najlepiej sprawdzi się puree z dyni, w którym jest mała ilość wody np. z dyni Hokkaido, najlepiej więc przełożyć je na podwójną gazę i zostawić na noc, aby nadmiar wody ściekł lub lekko wycisnąć. Serdecznie polecam.

Składniki na 12 bułeczek:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka (u mnie sojowe)
  • 1/2 szklanki maku
  • 25 g masła roztopionego i ostudzonego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 25 gr świeżych drożdży
  • 12 rodzynek
  • 1 jajko roztrzepane do posmarowania bułeczek przed pieczeniem (opcjonalnie)

W mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, dodać dwie kopiaste łyżki mąki (odjąć z tych dwóch szklanek), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min.

Do dużej miski wsypać resztę mąki, mak, dodać drożdże, sól, dynię. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie, lśniące, elastyczne, jednolite (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Ciasto można wyrobić ręcznie, mi to zajęło około 20 min bardzo intensywnego wyrabiania. Z początku ciasto bardzo się klei, a pod koniec wyrabiania już tylko troszeczkę klei się do rąk, nie dosypywałam mąki podczas wyrabiania. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do podwojenia objętości (trwa to zazwyczaj od 0,5 godziny do 2,5 godziny).

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Stolnicę obficie posypać mąką, z ciasta uformować wałek, podzielić na równych 12 części. Z każdej części uformować kulę, w razie konieczności ręce zwilżyć olejem lub obsypać mąka, Uformowane kulki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę lekko spłaszczyć, następnie naciąć w 8 miejscach na wylot, zostawiając nieprzecięty środek. Wetknąć rodzynkę, posmarować roztrzepanym jajek, przykryć ściereczką do napuszenia na 20 min. Piekarnik nagrzać do 190 st. Piec w rozgrzanym piekarniku 15-20 min do zarumienienia. Wyjąć, ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu przełożyć do szczelnego opakowania, na następny dzień są również bardzo smaczne.

Smacznego!

Bułeczki dynie z makiem bez jajek
Bułeczki dynie z makiem bez jajek
Bułeczki dynie z makiem bez jajek
Bułeczki dynie z makiem bez jajek
Bułeczki dynie z makiem bez jajek
Bułeczki dynie z makiem bez jajek
Bułeczki dynie z makiem bez jajek
Bułeczki dynie z makiem bez jajek