Chleb bez mąki

Robiąc zakupy w popularnym sklepie na B natknęłam się na mieszankę do wypieku chleba nazwaną Czystoziarnisty. Jako że lubię eksperymenty zakupiłam ową mieszankę. Jak się później okazało skład miała zacny: Płatki owsiane, ziarno słonecznika, nasiona lnu, płatki sojowe, błonnik, pestki dyni, sezam, preparowane ziarno żyta, preparowane ziarno orkiszu, kleiki żytnie słodowane, przyprawa mielona. Na pierwszy rzut oka widać że zdrowy, bez drożdży, bogaty w błonnik … nic tylko piec. W smaku dla mnie bomba, ziarna są mocno wyczuwalne, trzeba więc trochę więcej wysiłku niż przy zwykłym pszennym. Chleb jednak nie jest twardy. Moja rodzina lubi ziarniste chleby, więc nam to nie przeszkadza.

Składniki na mały bochenek:
Mieszanka wieloziarnista – zawarte w opakowaniu
woda przegotowana 230 gr/ml
2 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanych orzechów lub owoców suszonych lub ziaren słonecznika/dyni/siemienia
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczka soli

Wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić na 5 min.
Po tym czasie przełożyć do drewnianej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia (na wyposażeniu). Odstawić na 2 godziny do lekkiego wyrośnięcia.

Upiec w 190 st. przez 70 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia przez 5 godzin. Chleb można kroić jak całkowicie ostygnie.

Smacznego!

Chleb bez mąki
Chleb bez mąki
Chleb bez mąki
Chleb bez mąki
Chleb bez mąki
Chleb bez mąki