Ciasto marchewkowo-pomarańczowe

Ciasto marchewkowo-pomarańczowe

Ciasto marchewkowo-pomarańczowe na mące orzechowej, bez białego cukru, bez glutenu, wegańskie

Hejka,

Odkąd mam Thermomixa nic tu nie wrzucam, a to dlatego, że korzystam z gotowych przepisów, które są tam zamieszczone i ciągle je testuje i próbuje i ekscytuje się, ale to jedno ciasto zrobiłam już chyba z 5 razy, i ciągle niezmiennie nam smakuje, szczególnie moim dzieciom. Spróbuję opisać je dla Was, tak jakbyście nie mieli tego robota, bo wiem, że jest to drogi sprzęt i nie wszystkich na niego stać. Ciasto jest przepyszne i warto je zrobić, wyjdzie nawet bez Thermomixa. Skład ma świetny, można je zrobić w wersji wegańskiej i w wersji wegetariańskiej (z jajkami). Robiłam je na bazie różnych orzechów. Jest wilgotne, długo pozostaje świeże, nie przesusza się, jest pysznie aromatyzowane pomarańczą, można je upiec w tortownicy lub w formie muffinek czy w formie na donaty (amerykańskie pączki) . Nie pomijajcie skórki z pomarańczy, to ona robi robotę w tym cieście. Uwielbiamy z chłopakami to ciasto, nawet czasem skubnie kawałek mój mąż, który nie znosi bezglutenowych wypieków. Oryginalny przepis tu: https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl-PL/r340441

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm lub na 12 dużych muffinek:

  • 400 g marchewki startej na tarce o grubych oczkach
  • 2 łyżki siemienia lnianego, najlepiej złotego (lub 3 jajka) zmielonego na mąkę plus 3 łyżki wrzątku, wymieszane
  • 200 g mąki migdałowej lub z innych delikatnych w smaku orzechów (u mnie 200 g nerkowców zmielonych na mąkę)
  • 30 g kaszy gryczanej, niepalonej, zmielonej na mąkę lub mąki gryczanej
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 100 g cukru kokosowego
  • skórka z całej jednej pomarańczy
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę natłuścić olejem, posypać mąką kukurydzianą, odstawić. W misie malaksera dodać cukier i skórkę z pomarańczy, ja wyparzam pomarańczę i obieram obieraczką do ziemniaków, najlepiej bez białej części. Skórkę i cukier zmiksować, dodać siemię, sól, dodać mąkę orzechową, mąkę z kaszy gryczanej, mąkę kukurydzianą, sodę, wymieszać/zmiksować na wolnych obrotach. Dodać ocet jabłkowy, krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do formy. Piec 30-35 min, do suchego patyczka. W formie na muffinki/donaty piec trochę której, mniej więcej 25 min. Przestudzić, wyjąć z formy. Nie trzeba trzymać w lodówce.

Smacznego!