Domowy cydr jabłkowy lub gruszkowy

mojprzepisna.pl | Domowy cydr jabłkowy lub gruszkowy

W tym roku, po raz pierwszy robimy cydry. Gruszkowy i jabłkowy. Jeżeli i wy chcecie sobie zrobić taki cydr w domu musicie mieć dojrzałe, ale nie uleżałe gruszki lub kwaśne jabłka. Czas oczekiwania na taki cydr to cały rok, więc musicie uzbroić się w cierpliwość. Taki cydr oprócz walorów smakowych ma również działanie lecznicze: np. cydr gruszkowy i jabłkowy można pić pomocniczo w kamienicy moczowej, jako środek przeciwgorączkowy, przeciwkaszlowy i przeciwbiegunkowy. Dodatkowo cydr jabłkowy jest doskonałym środkiem wzmacniającym dla rekonwalescentów oraz osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie. Przepis pochodzi z książki Lecznicze nalewki, autorstwa Andrzeja Sarwy.

Składniki:

  • 10 kg owoców jabłek lub gruszek*
  • 20 kg cukru
  • 20 litrów wody
  • drożdże winiarskie

Owoce umyć, pokroić na 4 części, pozbawić ogonków, z gniazdem nasiennym wrzucić do dużego słoja. Następnie zalać 10 litrami przegotowanej, chłodnej wody, w której zostało rozpuszczone 10 kg cukru. Zaszczepić drożdżami. Słój odstawić na 4 tygodnie. Gdy płyn sfermentuje, zlać do osobnego słoja, zakręcić, a pozostałe owoce znów zalać taką samą mieszanką wody z cukrem (10 litrów wody, 10 kg cukru). Pozostawić na 4 tygodnie do fermentacji. Po tym czasie płyn wlać do słoja z płynem zlanym wcześniej, wymieszać. Cydr odstawić szczelnie zamknięty w chłodne miejsce, aby się sklarował, na co najmniej rok. Sklarowany cydr, rozlać do butelek, szczelnie zakorkować.

*U Nas są dwa cydry, jeden z 8 kg gruszek, a drugi z 2 kg dzikich, kwaśnych jabłek, cydry te robią się oddzielnie.

Wytrwałości życzę i smacznego!

Domowy cydr jabłkowy lub gruszkowy

Domowy cydr jabłkowy lub gruszkowy
Domowy cydr jabłkowy lub gruszkowy
Domowy cydr jabłkowy lub gruszkowy
Domowy cydr jabłkowy lub gruszkowy