Domowy majonez

W moim rodzinnym domu majonez robiło się zawsze do sałatki jarzynowej, do jajek faszerowanych, do śledzi, do zwykłych jajek w majonezie i do innych sałatek. Zaletą domowego majonezu jest to, że nie zawiera wzmacniaczy smaku i aromatu, konserwantów, zawiera same naturalne składanki. Robi się go w 10 min, więc szybciej go zrobić w domu niż iść do sklepu :)

Składniki na 300 ml:

2 żółtka
1 łyżeczka musztardy
1 szklanka oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
1 łyżka soku z cytryny lub octu
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
pieprz do smaku
W misie miksera utrzeć żółtka z musztardą na jasny krem, nadal miksując na najwyższych obrotach, powolutku, malutkim strumieniem, prawie że kropelkami, wlewać olej (wlewanie zajmie nam od 5 do 10 min), nadal miksując powoli wlać sok z cytryny, wsypać cukier i sól, zmiksować, aby nie było kryształków cukru. Doprawić pieprzem. Przełożyć do wyparzonego słoika. Zakręcić. Przechowywać do 1 tygodnia w lodówce.
ps. jeżeli po dodaniu oleju do żółtek zrobi nam się „woda” – to nie martwcie się, majonez da się uratować! Wystarczy w misie miksera umieścić żółtko z łyżeczką musztardy, utrzeć na jasny krem i powoli, ciurkiem wlewać tą „wodę” jednocześnie miksując na najwyższych obrotach, dodać resztę składników, zmiksować, gotowe!
ps.2 jeżeli chcemy odchudzić nasz majonez można dodać np. jogurt naturalny lub śmietanę, nie więcej jednak niż 250 gr.
Dzięki uprzejmości Moniki dowiedziałam się, że majonez można zrobić jeszcze szybciej.
Wystarczy wszystkie składniki wlać/przełożyć do wysokiego i wąskiego naczynia, np. do słoika, w którym będziemy majonez przechowywać i zblendować. Po 30 sekundach blendowania mamy gotowy majonez.
Instruktażowy filmik znajduję się tutaj.

Smacznego!
Źródło: Facebook grupa Co dziś na obiad ???