mojprzepisna.pl | Fantastyczne ciasto z czerwonej fasoli – bezglutenowe i bezmleczne
W życiu byście nie zgadli, że to ciasto zawiera fasolę. Zarówno ciasto jak i krem spożywane oddzielnie smakują świetnie, jako duet są jeszcze pyszniejsze. Nie sądziłam, że ciasto wyjdzie delikatniutkie, a jednocześnie wilgotne, jak delikatny, wilgotny biszkopt z kawałkami czekolady. Krem jest mocno kokosowy, treściwy, zwarty, nie spłynie wam z ciasta. Ciasto nie zawiera glutenu, mleka. Przepis pochodzi z blogu Poezja Smaku, zmniejszyłam tylko ilość cukru w cieście i nie dodałam Malibu do kremu.
Składniki na formę 25 na 28 cm:
Składniki na ciasto (20 porcji):
- 2 puszki fasoli czerwonej (po odsączeniu 400 g fasoli)
- 6 jajek rozmiar M
- 6 łyżek oleju rzepakowego, słonecznikowego lub z pestek winogron
- 6 łyżek kakao
- 1/2 lub 1 szklanka cukru (u mnie 1/2 i było wystarczająco słodkie)
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej instant
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- szczypta soli
- 100 g gorzkiej czekolady (bez mleka i bez glutenu)
Piekarnik rozgrzać do 175 st, grzałka góra-dół.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Fasolę odsączyć na sitku, przepłukać wodą. Wszystkie składniki oprócz czekolady i skórki przełożyć do misy malaksera lub do wysokiego naczynia, zmielić na gładką masę, bez żadnych grudek ani drobin, nożem w kształcie litery S lub blenderem. Czekoladę zetrzeć na tarce lub drobno pokroić. Do masy dodać skórkę i czekoladę, wymieszać. Przelać do formy, ciasto będzie bardzo rzadkie. Piec 40-45 min. Wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić w formie, na kratce. Wyjąć z formy. Udekorować kremem kokosowym i dżemem
Krem kokosowy:
- 1 puszka białej fasoli (200 g po odsączeniu)
- 3 łyżki miodu
- 2/3 szklanki wiórek kokosowych
- 5 łyżek mleka kokosowego (tylko tej gęstej części)
- 2 łyżeczki Malibu (ja nie dodawałam)
- 1/2 słoiczka gęstego dżemu, u mnie domowy z aronii ale może być z czarnej porzeczki czy jagodowy
Fasolę odsączyć na sitku, przepłukać wodą. Wszystkie składniki przełożyć do misy malaksera lub do wysokiego naczynia, zmielić na gładką masę, nożem w kształcie litery S lub blenderem. Krem wyłożyć na ciasto. Ciasto schłodzić przez 2 godziny, przed podaniem udekorować kleksami zrobionymi z dżemu.
Wartości odżywcze dla całego ciasta (1623 g):
- kcal: 3863
- Białko: 130 g
- Węglowodany: 320 g
- Tłuszcz: 204 g
Wartości odżywcze dla jednej porcji (80 g):
- kcal: 193
- Białko: 6 g
- Węglowodany: 16 g
- Tłuszcz: 10,2 g
Smacznego!