Ryż preparowany do figurek z masy cukrowej

mojprzepisna.pl | Przygotowanie ryżu preparowanego do robienia figurek obłożonych masą cukrową

W przypadku gdy chcemy wykonać dekorację na tort, która jest większa niż powiedzmy 3 cm na 3 cm, np. ciuchcię, misia czy samochodzik warto przygotować kształt figurki własnie przy pomocy ryżu preparowanego, wówczas figurka będzie nie tylko jadalna ale i smaczna, poza tym będzie mniej ważyć niż ta wykonana wyłącznie z masy cukrowej, co wpłynie na wagę toru – też będzie lżejszy. Ryż preparowany połączony piankami marshmallow z odrobiną masła jest wbrew pozorom bardzo smaczny. Przepis mam od Mirki, a szkolenie z przygotowania owych figurek przeprowadziła mi Ania, ślicznie dziękuję drogie Panie :).

Składniki:

  • 300 gr pianek marshmallow
  • 4 łyżki masła
  • 6 szklanek ryżu preparowanego
  • masło do wysmarowania rąk podczas formowania figurek

Na małym gazie rozpuścić masło wrzucić pianki, podgrzewać ciągle mieszając aż pianki się rozpuszczą. Jak masa stanie się jednolita wrzucić ryż, wymieszać. Mieszankę przełożyć na papier do pieczenia. Garnek odstawić do namoczenia. Ręce wysmarować masłem, nabrać ryżu, uformować pożądany kształt, odstawić do ostygnięcia na papier do pieczenia. Przełożyć na talerzyk, schować do lodówki aby masło dokładnie stężało,aby przestało się kleić. Taką figurkę można powlekać marcepanem, aby wyrównać ją na gładko, następnie można powlekać masą cukrową. Można też zrezygnować z marcepanu i powlekać grubą warstwą masy cukrowej lub ganache. Można też smarować masą maślaną – Ania nie poleca tego sposobu, ponieważ masa się topi pod wpływem ciepłych rąk.
Powodzenia!

Ryż preparowany do figurek z masy cukrowej
Ryż preparowany do figurek z masy cukrowej