Kotlety mielone wołowo-wieprzowe z piekarnika

mojprzepisna.pl | Kotlety mielone wołowo-wieprzowe z piekarnika

Pyszne kotleciki, nie suche, nie za tłuste, idealne dla dzieci i dorosłych :). Mimo że z piekarnika, to pyszne. Takie obiadki to ja mogę robić. Nie trzeba pilnować patelni, wystarczy wstawić do piekarnika :-).

Składniki na 10 kotletów:

  • 500 gr mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka)
  • 500 gr mielonego mięsa wołowego (u mnie łopatka)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 duża cebula (150 gr)
  • 3 małe jajka lub 2 duże
  • 5 łyżeczek masła
  • 1/2 szklanki bułki tartej do obtoczenia
  • 2 łyżki oleju

Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 st bez teroobiegu lub 170 z termoobiegiem. Na dno piekarnika położyć naczynie żaroodporne z 1 litrem wrzącej wody.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zesmażyć na złoto na oleju. Mięso przełożyć do miski, dodać sól, pieprz, bułkę tartą, jajka, cebulę, dokładnie wymieszać, tak z 5 minut intensywnego ugniatania. Mięso podzielić na 10 części. Każdą część uformować w kulkę, następnie delikatnie ją spłaszyć, obtaczać w bułce tartej, układać na blaszce, w małych 2-3 cm odstępach od siebie. Na każdy kotlet połozyć pół łyżeczki masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 23-25 min. Podawać od razu. Następnego dnia można odgrzać na parze.
Smacznego!

Kotlety mielone wołowo-wieprzowe z piekarnika
Kotlety mielone wołowo-wieprzowe z piekarnika
Kotlety mielone wołowo-wieprzowe z piekarnika
Kotlety mielone wołowo-wieprzowe z piekarnika