Mamuśki i Tatuśki – pomysł na szybki deser dla naszych głodomorków. Wystarczy namoczyć w wodzie daktyle, dodać płatki owsiane, żurawinę czy rodzynki, coś chrupiącego, troszkę oleju kokosowego. Zmielić w malakserze 1-2 min, ukulać i są gotowe kulki mocy – a tak naprawdę klejąca masa, z której nie tylko zrobicie kulki, ale też spokojnie posłuży jako spód pod sernik na zimno. Można też rozwałkować, upiec – powstanie wielki baton musli :) Najfajniejsze w tym przepisie jest to, że potrzeba bardzo mało składników, aby je zrobić no i że szybko się je robi. Fajnie, że nie zawierają białego cukru i przy zastosowaniu płatków owsianych bezglutenowych mamy pewność, że mogą je spożywać osoby nietolerujące glutenu.
Składniki na 15-20 kulek:
- 1 szklanka daktyli bez pestki
- 1 szklanka płatków owsianych górskich, ale błyskawiczne te się nadają
- 2 oleju kokosowego – ja użyłam surowego – nierafinowanego oleju kokosowego może być też masło
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/4 szklanki słonecznika lub pestek dyni lub chia (u mnie chia)
- kakao lub wiórki kokosowe do dekoracji
Daktyle namoczyć w zimnej wodzie przez 2-3 godziny. Odsączyć na sitku, wodę wylać. Daktyle przełożyć do malaksera, dodać płatki owsiane i resztę składników. Malakser z ostrzem w kształcie litery S włączyć, najlepiej w trybie pulsacyjnym, tylko do momentu, aż składniki połączą się. Zrobi się z nich taka jakby kula. Masę daktylową wyjąć z malaksera i zwilżoną dłonią formować kulki, można obtaczać w wiórkach kokosowych lub kakao.
Smacznego!