Makowiec zawijany mojprzepisna.pl

Makowiec zawijany

mojprzepisna.pl | Makowiec zawijany

U nas się na to mówi Strucla, Strucla z makiem, Strucla makowa. Najlepszy makowiec jaki jadłam i jaki jadła moja rodzinka, a w szczególności mama, która makowce uwielbia. Pierwszy raz robiłam go na święta wielkanocne, wszyscy byli zachwyceni, więc na te święta nie może go zabraknąć. Przepis jest genialny, makowiec wychodzi nawet początkującym. Ma dużo masy makowej i całkiem niedużo ciasta. Z domową masą makową – poezja. Jest przepyszny, rewelacyjny, lekko maślany, delikatny. Z ciastem pracuje się rewelacyjne, jest plastyczne, mięciutkie, elastyczne.

Kiedy robiłam go pierwszy raz, to popełniłam parę błędów, opiszę je, żeby Wasze makowce wyszły idealnie :)

1) Za cienko rozwałkowałam ciasto i za duże prostokąty mi powstały, w konsekwencji trochę popękały po bokach i na górze.

2)Nie podzieliłam masy makowej na 3 równie części (przez co jeden makowiec wyszedł mi mega napakowany i pękł na pół).

3)Nie udało mi się idealnie zawinąć makowców w papier, przez co też pewnie te pęknięcia.

[:Listonic]

Ciasto drożdżowe na 3 strucle:

  • 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 6 żółtek
  • 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych
  • 6 łyżek cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego)
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier, dodać 3 łyżki mąki (odjąć z 3 szklanek). Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Ja wyrabiałam 20 min w robocie z hakiem do drożdżowego. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny).

Masa makowa przygotowana zgodnie z tym przepisem.

Składniki na masę makową:

  • 500 g suchego maku
  • 170 g jasnego brązowego cukru lub drobnego cukru do wypieków (można zrezygnować z cukru na rzecz miodu)
  • 100 g rodzynek lub sułtanek lub suszonej żurawiny
  • 50 g orzechów włoskich lub laskowych lub migdałów, posiekanych
  • 10 łyżek miodu (około 250 gr)
  • kilka kropel olejku (aromatu) migdałowego lub 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 6 białek

Mak zalać wrzątkiem, tylko do pokrycia i odstawić na noc. Następnego dnia mak odsączyć na ręczniku lnianym lub na sitku, z drobnymi oczkami. Można też kupić mak zmielony np. w Lidlu. Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych sitkach.
Do zmielonego maku dodać resztę składników. Wymieszać. Ubić białka na sztywno. Delikatnie wmieszać do masy makowej.

Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości około 3 mm, nie może być rozwałkowane zbyt cienko, bo ciasto popęka. Rozsmarować 1/3 masy makowej na każdym rozwałkowanym placku, 2 cm od każdej krawędzi zostawić bez maku. Zwinąć jak rulon, końcówki podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej) najlepiej włożyć trzonek od łyżki drewnianej (średnica trzonka około 1 cm)  i zawinąć z trzonkiem, później łyżkę wyjąć i będzie akurat 1 cm luzu.

Makowce ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebie.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut, do złotego brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Ciepłe makowce można lukrować lub polewać czekoladą. U mnie jeszcze przed dekoracją.

Jeżeli chcemy makowiec mrozić, musi być całkowicie zimny, należy szczelnie zawinąć do w folię spożywczą, ja dodatkowo zawinęłam go z małą deseczką żeby się nie połamał. Nie mrozimy polukrowanych makowców, najlepiej polukrować po rozmrożeniu. Rozmrażamy w temperaturze pokojowej, pozostawiony na blacie zawinięty w folię spożywczą.

Smacznego!

Makowiec zawijany
Makowiec zawijany
Makowiec zawijany mojprzepisna.pl
Makowiec zawijany mojprzepisna.pl
Makowiec zawijany
Makowiec zawijany