Muffiny podwójnie czekoladowe (wegańskie, bez cukru, bez glutenu)

mojprzepisna.pl | Muffiny podwójnie czekoladowe (wegańskie, bez cukru, bez glutenu)

Przepyszne, szczególnie na ciepło, intensywnie czekoladowe muffiny. Kryją w sobie czekoladę gorzką i białą, słodzone syropem klonowym i daktylami, zamiast zwykłej pszennej mąki zawierają mąkę z kaszy jaglanej, ryżu i skrobię ziemniaczaną. Jedzone na ciepło cudownie rozpływają się na języku. Szczególnie polecam wielbicielom czekolady, bo w tych muffinach jest jest bardzo dużo. Źródło – White Plate, delikatnie dostosowane do moich potrzeb tj. pozbawione produktów pochodzenia zwierzęcego, pozbawione białej mąki, cukru.

Składniki na 18-22 małych muffin:

  • 250 g mąki (u mnie 100 g mąki ryżowej, 100 g mąki jaglanej i 50 g mąki ziemniaczanej)
  • 20 g kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki bg proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 150 g daktyli (1 szklanka)
  • 250 g roślinnego mleka
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 30 g oleju kokosowego, roztopionego
  • 175 g konfitury z pomarańczy/jabłek (najlepiej bez cukru)
  • 200 g czekolady 70%, pokrojonej na drobne kawałki (u mnie 50 g czekolady gorzkiej 70% ze skórką pomarańczy i 100 g czekolady 90% – której nie polecam do wypieków, bo jest zbyt gorzka)
  • 50 g białej czekolady, pokrojonej na małe kawałki (u mnie 100 g)
  • 100 – 150 g aquafaby (odparowanej wody z gotowania ciecierzycy lub innych strączków, może być też woda z puszki po ciecierzycy lub woda z puszki po innych strączkach)
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • szczypta soli

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować olejem.

Daktyle zalać gorzącą wodą, tylko do przykrycia, odstawić na 10-15 min do namoczenia, następnie daktyle odcedzić, lekko odcisnąć z nadmiaru wody, wodę pozostawić, może się przydać.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st.

Mąki wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, przesiać, dodać czekolady, wymieszać.

W misie miksera umieścić aquafabę i szczyptę soli, ubijać do momentu, aż powstanie prawie sztywna piana, po koniec miksowania stopniowo, łyżka po łyżce dodawać syrop klonowy.

W misie blendera wysokoobrotowego/malaksera/wysokiego naczynia umieścić odciśnięte daktyle, mleko, ocet, olej zmielić do powstania gęstego musu. Do musu dodać suche składniki, wymieszać szpatułką, następnie delikatnie wmieszać pianę ubitą z aquafaby, dodać konfiturę, wymieszać. Ciasto powinno być lekko lejące, o konsystencji kwaśnej śmietany, jeżeli wyjdzie gęstsze, należy dodać wodę z moczenia daktyli (ja dałam 80 g). Muffiny nie rosną dużo więc można nakładać ciasto prawie do samego rantu. Ja dawałam po dwie czubate łyżki do jednego gniazda. Następnym razem będę dawała po 3 łyżki. Piec 20 min. Wyjąć z piekarnika, zostawić na 20 min w formie, następnie wyjąć w formy i podawać. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe/gorące, wtedy czekolada w środku jest lekko lejąca.

Smacznego!

Muffiny podwójnie czekoladowe (wegańskie, bez cukru, bez glutenu)
Muffiny podwójnie czekoladowe (wegańskie, bez cukru, bez glutenu)
Muffiny podwójnie czekoladowe (wegańskie, bez cukru, bez glutenu)
Muffiny podwójnie czekoladowe (wegańskie, bez cukru, bez glutenu)