mojprzepisna.pl | Prosty mus owocowy
Prosty mus owocowy w wersji Walentynkowej. Tegoroczny deser z okazji Walentynek dla mojego kochanego męża. Bardzo prosty i szybki, bez pieczenia, z małej ilości składników, można go zrobić w wersji „na wypasie” lub w wersji „ligth”. Jest to lekka owocowa pianka, mało słodka, raczej kwaskowata i orzeźwiająca, w sam na Walentynkową kolację we dwoje, a i na śniadanie też zostanie ;-) Może również stanowić świetny krem do przekładania tortów, ponadto w wersji zamrożonej sprawdzi się jako deser lodowy.
[:Listonic]
Składniki na tortownicę 23 cm lub na 8 pucharków po 200 ml:
- 750 gr owoców leśnych (ja korzystałam z mrożonki LIDL’a) lub innych owoców (np. maliny, wiśnie, truskawki, żurawina, porzeczki, jagody)
- 2/3 szklanki cukru (to zależy od owoców, jeżeli są bardzo kwaśne wtedy więcej cukru do smaku) ale nie więcej niż 1 szklankę
- 1 l śmietany kremówki 30% lub 36% (w wersji light dajemy 0,5 l śmietany kremówki i 0,5 litra jogurtu greckiego) schłodzonych
- 1,5 – 2,5 łyżki żelatyny (jeżeli chcemy robić w formie deseru, wówczas dajemy 1,5 łyżki, jeżeli w formie bardziej zwartej wówczas dajemy 3 łyżki, ja robiłam w formie deseru)
- 1/2 szklanki wrzątku
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 100 gr biszkoptów
Tortownice wyłożyć folią spożywczą, wyłożyć biszkopty, tak aby przykryły cały spód tortownicy.
Odłożyć 1 lub 2 garście owoców, wyłożyć na ręcznik papierowy, żeby rozmarzły.
W garnuszku umieścić owoce (mrożonych nie trzeba wcześniej odmrażać), zasypać cukrem, doprowadzić do wrzenia i gotować aż puszczą dużo soku, na średnim ogniu. Objętość ma się zmniejszyć o 1/3. Zblendować na gładką masę, która będzie przypominać w konsystencji gęstą kwaśną śmietanę. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, 2 łyżki sosu owocowego wymieszać z żelatyną, następnie żelatynę wlać do pozostałych owoców, wyłączyć natychmiast gaz. Dokładnie wymieszać lub zblendować, żeby żelatyna dokładnie się rozpuściła i żeby nie było grudek. Dodać sok z cytryny, wymieszać, przetrzeć przez sitko aby pozbyć się ziarenek. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Następnie wstawić do lodówki na czas przygotowywania bitej śmietany.
W misie miksera ubić śmietanę na sztywno, odłożyć 1 szklankę śmietany do dekoracji, przykryć i wstawić do lodówki. Resztę śmietany partiami dodawać do zimnego sosu owocowego, delikatnie mieszać. Wyłożyć na biszkoptowy spód, wyrównać. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny do czasu całkowitego stężenia (można wstawić na całą noc).
W przypadku wersji ligth:
Do ostudzonego sosu owocowego dodać 0,5 litra jogurtu, wymieszać. Następnie wstawić do lodówki na czas przygotowywania bitej śmietany.
W misie miksera ubić śmietanę na sztywno, odłożyć 1 szklankę śmietany do dekoracji, przykryć i wstawić do lodówki. Resztę śmietany partiami dodawać do zimnego sosu owocowego, delikatnie mieszać. Wyłożyć na biszkoptowy spód, wyrównać. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny do czasu całkowitego stężenia (można wstawić na całą noc).
Deser wyjąć, mniej więcej narysować serce, wkoło serca wyłożyć ubitą śmietanę, „poprawić serce”, wyrównać bitą śmitanę, serce przystroić owocami. Nakładać łyżką do miseczek czy pucharków. Jeżeli chcemy mieć deser semifredo, możemy wstawić deser na 3-5 godzin do zamrażarki.
Smacznego!