Sernik czekoladowo-porzeczkowy z musem żurawinowym

mojprzepisna.pl | Sernik czekoladowo-porzeczkowy z musem żurawinowym

Ciekawy serniczek składający się z 3 warstw. Czekoladowej, porzeczkowej oraz żurawinowej. Warstwa czekoladowo-porzeczkowa jest pieczona, natomiast warstwa żurawinowa nie wymaga pieczenia.

Składniki na tortownicę 23 cm:

Warstwa czekoladowa:

  • 500 g sera twarogowego (u mnie z wiaderka President)
  • 130 g gorzkiej lub mlecznej czekolady roztopionej, jeszcze ciepłej
  • 90 g śmietany kremówki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka cukru (do smaku, ja nie dawałam)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Formę do pieczenia posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).

Na najniższej półce piekarnika położyć naczynie żaroodporne wypełnione 1 litrem wrzątku. Piekarnik nagrzać do 160 st.

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, zmiksować tylko do połączenia.

Masę serową przelać do formy, wyrównać. Piec 30 min, do momentu aż wierzch sernika będzie ścięty. W między czasie przygotować masę porzeczkową.

Masa porzeczkowa:

  • 500 g sera twarogowego (u mnie z wiaderka President)
  • 300 g konfitury/dżemu porzeczkowej zblendowanej na gładką masę
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka cukru (do smaku, ja nie dawałam)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, zmiksować tylko do połączenia. Sernik czekoladowy wyjąć z piekarnika, na niego delikatnie i równomiernie wylać masę porzeczkową, pomagając sobie łyżką. Wstawić do piekarnika. Piec około 30 min w temperaturze 160 st. Do momentu, aż środek sernika się zetnie. Po upieczeniu sernik pozostawić w formie i całkowicie wystudzić na kratce. Gdy sernik będzie zimny przygotować mus żurawinowy.

Mus żurawinowy:

  • 400 g jogurtu greckiego (schłodzonego)
  • 300 g żurawiny świeżej lub mrożonej (mrożonej nie rozmrażać)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 6 łyżek zimnej wody

Żelatynę wsypać do kubeczka, zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia na 10 min. Pozostałe składniki umieścić w wysokim naczyniu i zblendować na gładką masę. Żelatynę podgrzać, tak aby się rozpuściła, dodać do niej łyżkę musu, wymieszać, następnie przelać do reszty musu, dokładnie wymieszać. Mus żurawinowy przelać na sernik, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (od 2 do 6 godzin).

Delikatnie zdjąć obręcz formy, pomagając sobie nożykiem. Udekorować żurawiną. Podawać. Najlepiej smakuje następnego dnia.

Smacznego!

Sernik czekoladowo-porzeczkowy z musem żurawinowym
Sernik czekoladowo-porzeczkowy z musem żurawinowym
Sernik czekoladowo-porzeczkowy z musem żurawinowym
Sernik czekoladowo-porzeczkowy z musem żurawinowym
Sernik czekoladowo-porzeczkowy z musem żurawinowym
Sernik czekoladowo-porzeczkowy z musem żurawinowym