Sernik kokosowy bez pieczenia

mojprzepisna.pl | Sernik kokosowy bez pieczenia

Serniczek pochodzi z blogu Kwestia smaku. Robi się go bardzo szybko i jest smaczny. Jednak warto użyć tutaj aromatycznego mleczka kokosowego. Moje było bardzo wodniste i mało aromatyczne i ostatecznie kokosowy smak w serniku był praktycznie niewyczuwalny.

Składniki na spód:

  • 100 g wafelków kokosowych Princessa

Składniki na masę serową:

  • 250 g sera tłustego potrójnie zmielonego, może być z wiaderka np. z Piątnicy
  • 250 g sera mascarpone
  • 2 puszki mleka kokosowego, u mnie z Biedronki – NIE polecam
  • 3/4 szklanki cukru pudru, można dodać więcej, do smaku.
  • 200 g białej czekolady
  • 3 łyżki żelatyny
  • opcjonalnie 4 łyżki likieru amaretto i 6 łyżek likieru kokosowego lub Malibu, ja miałam tylko 2 łyżki Amaretto następnym razem dodam kokosowy likier).
  • wiórki kokosowe do dekoracji
  • owoce do dekoracji

Wafelki rozkruszyć, dno tortownicy, wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć pokruszone wafelki, wcisnąć w dno dnem szklanki, wyrównać.

Żelatynę umieścić w małym garnuszku, zalać 6 łyżkami wody. Odstawić na 10 min.

W misie miksera umieścić ser mascarpone i cukier puder. Ubijać, do momentu, aż ser napowietrzy się i dwukrotnie zwiększy objętość. Dodać ser, mleczko kokosowe, alkohol, zmiksować.

Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do czekolady dodać kilka łyżek ubitego sera, wymieszać, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Następnie czekoladę dodać do pozostałego ser, zmiksować, tylko do połączenia.

Żelatynę podgrzewać na małej mocy palnika, aż całkowicie się rozpuści. Dodać do niej klika łyżek masy serowej, wymieszać. Następnie żelatynę ciurkiem wlewać do masy serowej cały czas miksując na średnich obrotach miksera.

Gotową masę serową wylać na wafelki. Najpierw powoli i odrobinkę, po to tylko żeby zakryć wafelki, np. łyżką. Wstawić do lodówki na 10 min, następnie wylać resztę, też powoli i najlepiej przy pomocy łyżki, wszystko po to żeby wafelki nie wypłynęły na górę. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc. Zastygnięty sernik udekorować wiórkami kokosowymi, migdałami, owocami.

Sernik kokosowy na zimno
Sernik kokosowy na zimno
Sernik kokosowy na zimno