Tiramisu (bezglutenowe, bez cukru)

Tiramisu (bezglutenowe, bez cukru)

Dzień dobry!

Długo mnie tu nie było, wiadomo życie :-) . Dziś mam dla was przepis na Tiramisu. Co odróżnia ten przepis od pozostałych? To fakt, że jest bezglutenowe, bez cukru, biszkopt jest przygotowany samodzielnie od podstaw, nie ma więc ryzyka, że użyjemy biszkoptów z kiepskim składem. Moje tiramisu zawiera mascarpone i jajka, więc dla osób na diecie roślinnej, polecałabym zrobić krem „śmietankowy” na bazie orzechów nerkowca, aquafaby. Biszkopt upiekłam na bazie przepisu z bloga leczenieprzezjedzenie.pl, pomysł na krem zaczerpnęłam z bloga Domowe wypieki. Deser się robi bardzo szybko, biszkopt można przygotować dzień wcześniej, ale nie jest to konieczne. Najlepiej najpierw zacząć od zaparzenia i wystudzenia dobrej, mocnej kawy, jednej dla siebie, drugiej w celach kulinarnych, jako że ciasto robi się bardzo szybko :)

Składniki na formę o średnicy 20 cm:

Składniki na biszkopt:

  • 60 g oleju kokosowego
  • 120 ml syropu z agawy lub innego słodzidła (u mnie syrop daktylowy)
  • 180 ml mleka roślinnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 150 g mąki migdałowej
  • 120 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 30 g skrobi (u mnie mąka ziemniaczana)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na krem:

  • 250 ml zimnego mocnego espresso
  • 90 ml amaretto (ja nie dodawałam)
  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 4 jajka romiar L (sparzone wrzątkiem), żółtka i białka oddzielnie
  • 50 g cukru pudru (u mnie cukier kokosowy)
  • szczypta soli
  • kakao do posypania

Przygotowanie ciasta.

Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, z termoobiegiem.

Olej roztopić w rondelku, dodać syrop, dodać mleko, sok z cytryny, ekstrakt podgrzać do roztopienia oleju. Przelać do miski, dodać suche składniki (mąkę migdałową, ryżową, skrobię, proszek do pieczenia, sodę). Wymieszać, krótko, tylko do połączeniu składników. Ciasto można też przygotować w blenderze. Mokre składniki umieścić w blenderze, zmiksować do rozpuszczenia oleju kokosowego. Dodawać stopniowo suche składniki, miksując na średnich obrotach.

Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec 30 min, do suchego patyczka, ciasto dużo nie urośnie. Ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce. Po wystudzeniu, ciasto przekroić wzdłuż, na dwa blaty.

Przygotowanie kremu:

O kawie już pisałam, będzie potrzebna do nasączenia blatów. Do zimnej kawy wlać amaretto, wymieszać.

Żółtka utrzeć z cukrem na jaśniejszy krem, dodać mascarpone, utrzeć na puszysty krem. Białko ubić na sztywną pianę z solą. Do kremu dodać białka, delikatnie wymieszać.

Wykonanie:

W zapiętej tortownicy, wyłożyć papier, może być ten, który służył do pieczenia biszkoptu, wyłożyć pierwszy krążek biszkoptu, nasączyć połową kawy. Wyłożyć połowę kremu, posypać kakao, wyłożyć drugi blat, nasączyć resztą kawy, wyłożyć resztę kremu. Schłodzić 5 godzin w lodówce, może być też na całą noc. Przed podaniem posypać kakao.

Smacznego!

Tiramisu (bezglutenowe, bez cukru)
Tiramisu (bezglutenowe, bez cukru)
Tiramisu (bezglutenowe, bez cukru)
Tiramisu (bezglutenowe, bez cukru)