Tort serowo-śmietankowy z truskawkami

mojprzepisna.pl | Tort serowo-śmietankowy z truskawkami

Torcik z wykorzystaniem serka twarogowego (u mnie z wiaderka Piątnica, śmietany i dużej ilości truskawek, do tego lekko kakaowy biszkopt nasączony cytrynowym rumem. Myślę, że obok tego tortu ciężko będzie Wam przejść obojętnie, nam było bardzo ciężko. Przepis na biszkopt mój autorski, przepis na krem pochodzi z blogu Moje Wypieki. Po degustacji stwierdziliśmy z mężem, że tort jest świetny, kremowy, ale nie za tłusty, lżejszy niż torty, które robiłam do tej pory na bazie mascarpone i kremówki.

Składniki na tortownicę 20 cm o wysokości około 8 cm, lub tortownicę 23 cm o wysokości około 6 cm:

Biszkopt przygotowany zgodnie z tym przepisem:

  • 6 jajek (u mnie rozmiar S)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (u mnie z Biedronki)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao (u mnie niskotłuszczowe z Lidla, 10% tłuszczu, im mniej tłuszczu tym lepiej, białka nie lubią tłuszczu)

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno.

Piekarnik nagrzać do 160 st.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao wsypać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić.

Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, łyżka po łyżce dodawać cukier, partiami – kolejną łyżkę dać po 2 minutach miksowania, mikser ustawić na minimalne obroty po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki i kakao. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min w 160 st. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę z 60 cm. Pozostawić w formie, na kratce, do całkowitego ostudzenia, tj. przy dotknięciu biszkoptu od góry i formy od spodu ma być chłodne. Po ostudzeniu nożykiem lub płaską łopatką oddzielić boki biszkoptu od formy. Zdjąć obręcz, przekroić na 4 blaty nożem strunowym lub nożem do chleba (takim z piłką).

Masa serowo-śmietankowa:

  • 400 gr sera twarogowego, trzykrotnie zmielonego (u mnie z wiaderka Piątnica) schłodzonego
  • 400 ml śmietany 30% schłodzonej
  • 50 gr cukru pudru
  • około 1 kg umytych i osuszonych truskawek

W misie miksera umieścić ser i cukier puder, końcówkami do bitej śmietany, zmiksować ser przez 2 minuty (po to by lekko go napowietrzyć). W drugiej misie umieścić śmietanę, ubić na sztywny krem. Do sera dodać połowę śmietany, wymieszać, dodać resztę śmietany, wymieszać. Krem wstawić do lodówki na czas przygotowywania truskawek.

Poncz:

  • 1/4 szklanki rumu lub wódki
  • 1/4 szklanki soku z cytryny (u mnie sok z jednej cytryny)
  • 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody

Wszystkie składniki wymieszać.

Wykonanie:

Truskawki około 700 gr odszypułkować, przekroić na pół, najlepiej jak byłyby podobnych rozmiarów, nie wyższe niż 1,5 – 2 cm. Na środek biszkoptu też będą potrzebne truskawki o wysokości maksymalnej 1,5 – 2 cm, w razie konieczności przyciąć.

Obręcz cukierniczą lub tortownicę (bez dna), o wysokości minimum 8 cm, umieścić na środku patery. W tortownicy umieścić pierwszy blat, naponczować 1/4 szklanki ponczu. Ułożyć truskawki wkoło tortownicy rozcięciami w kierunku tortownicy, na środek biszkoptu wyłożyć całe truskawki, wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować, wyrównać. Wyłożyć drugi blat, naponczować 1/4 szklanki ponczu. Ułożyć truskawki wkoło tortownicy rozcięciami w kierunku tortownicy, na środek biszkoptu wyłożyć całe truskawki, wyłożyć 1/2 kremu, rozsmarować, wyrównać. Wyłożyć trzeci blat, naponczować 1/4 szklanki ponczu. Ułożyć truskawki wkoło tortownicy rozcięciami w kierunku tortownicy, na środek biszkoptu wyłożyć całe truskawki, wyłożyć resztę kremu, rozsmarować, wyrównać.  Wyłożyć czwarty blat, naponczować 1/4 szklanki ponczu. W tortownicy, razem z paterą wstawić do lodówki na 5-6 godzin lub na całą noc. Na wierzch tortu ułożyć pozostałe, pokrojone na 4 części nieodszypułkowane truskawki. Przechowywać w lodówce pod kloszem.

Smacznego!

Tort serowo-śmietankowy z truskawkami
Tort serowo-śmietankowy z truskawkami
Tort serowo-śmietankowy z truskawkami
Tort serowo-śmietankowy z truskawkami
Tort serowo-śmietankowy z truskawkami
Tort serowo-śmietankowy z truskawkami
Tort serowo-śmietankowy z truskawkami
Tort serowo-śmietankowy z truskawkami
Tort serowo-śmietankowy z truskawkami
Tort serowo-śmietankowy z truskawkami
Tort serowo-śmietankowy z truskawkami
Tort serowo-śmietankowy z truskawkami
Tort serowo-śmietankowy z truskawkami
Tort serowo-śmietankowy z truskawkami
Tort serowo-śmietankowy z truskawkami
Tort serowo-śmietankowy z truskawkami