mojprzepisna.pl | Truskawkowe Love
Coś dla miłośników truskawek i serników na zimno, pyszny deserek naładowany truskawkami. Jeżeli nie macie truskawek świeżych możecie użyć tych z kompotu, tylko że trzeba je odsączyć na sitku. Jeżeli chcecie użyć truskawek mrożonych, najpierw trzeba je rozmrozić i położyć na papierowym ręczniku, aby odciekły. Przepis delikatnie zmodyfikowany pochodzi z blogu Moje Wypieki.
Składniki na tortownicę 23 cm:
- 350 gr truskawek najlepsze będą świeże ale mogą być mrożone (wcześniej rozmrożone) lub z kompotu
- 1 galaretka truskawkowa
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki śmietanki 30% lub jogurtu greckiego
- 250 gr serka twarogowego lub serka mascarpone lub innego białego sera
- 2-3 łyżki cukru pudru (w zależności od słodkości truskawek)
- 1 opakowanie biszkoptów (około 120 gr opakowanie)
Dekoracja:
- 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 1 szklance wrzątku*
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 10 – 15 małych truskawek do dekoracji (ewentualnie innych owoców)
Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, dno i boki. Na dno tortownicy położyć biszkopty.
Galaretkę truskawkową oraz żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku*, przestudzić do temperatury pokojowej.
Galaretkę truskawkową (do dekoracji) rozpuścić w 1 szklance wrzątku, przestudzić, odstawić do lekkiego stężenia.
Z 350 gr truskawek odłożyć połowę około 125 gr, pokroić w słupki lub połówki. Resztę truskawek wrzucić do miski, dodać serek, cukier puder, śmietankę, ostudzoną galaretkę. Zblendować dokładnie. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia, uwaga ta masa szybko tężeje. Masę truskawkową wyjąć dodać pokrojone truskawki. Wymieszać. Wylać odrobinkę na biszkoptowy spód, tak żeby leciutko zakryć biszkopty. Wstawić na 10 min do lodówki. Wylać resztę masy truskawkowej, wstawić do lodówki na dwie godziny.
Sernik wyjąć, wylać tężejącą galaretkę, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki np. na 1 godzinę.
Bitą śmietanę ubić na sztywno. Przełożyć do worka cukierniczego zakończonego ozdobną małą gwiazdką. Na serniku wycisnąć rozetki, w każdą rozetkę włożyć umytą i osuszoną truskawkę (bez odrywania szypułki).
Deser przechowywać w lodówce.
*jeżeli używamy truskawek z kompotu zamiast wrzącej wody może być wrzący kompot :) nic się nie zmarnuje :)!
Smacznego!