- 150 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 3 duże jajka
- 150 gr drobnego cukru do wypieków
- 175 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao, sodę wsypać do miseczki, wymieszać i odłożyć.
Mleko i masło zagotować w garnuszku. Zdjąć dodać ekstrakt, wymieszać.
Jajka wbić do misy miksera dodać cukier, zmiksować końcówką do ubijania piany na puszystą, jasną masę (dobrze jak jajka są ciepłe, bo lepiej ubijają się z cukrem, w tym celu podczas gotowania mleka miskę z jajkami umieszczam na garnuszku, aby jajka się lekko podgrzały). Po ubiciu wlewać gorące jeszcze mleko, zmiksować lub wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników. Do ubitych jajek przesiać partiami suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto podzielić na 3 części. Formę – serce o średnicy 23 cm – wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, ja używałam silikonowej formy w kształcie serca, więc nie używałam papieru, tylko formę wysmarowałam masłem, (samo dno). Wyłożyć do niego pierwszą część masy. Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić.
W taki sam sposób upiec pozostałą część ciasta (ciasto może czekać, aż pierwsza partia się upiecze; ja piekłam w ten sposób).
Ciasto wystudzić (można upiec wieczór wcześniej). Blaty będą dość niskie.
Mus owocowy:
- 500 g owoców leśnych lub truskawek lub jagód czy borówek, wiśni, czereśni, mogą być również mrożone
- świeżo wyciśnięty sok z połowy małej cytryny
- 1/3 szklanki cukru
- 4 łyżeczki żelatyny w proszku (12 g)
- 330 ml śmietany kremówki 30 lub 36%, schłodzonej
- dodatkowo – podłużne lub okrągłe biszkopty, pół opakowania
W garnuszku umieścić owoce (mrożone bez wcześniejszego rozmrażania), sok z cytryny, cukier. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Zmiksować na puree przy pomocy blendera.
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać, dwie łyżki musu dodać do żelatyny, wymieszać, żelatynę dodać do podgrzanego puree, zblendować (można lekko podgrzać,aby mieć pewność że żelatyna dobrze się rozpuściła). Odstawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli, łyżka po łyżce, dodawać do niej do wystudzone puree, bardzo delikatnie mieszając. Gotowy mus, przelać do formy, na ciasto czekoladowe. Wstawić do lodówki na 2o min. Wyjąć z lodówki i formy na paterę. Do formy włożyć drugi blat, wylać pozostały mus, przykryć 3 blatem, wstawić do lodówki na 20 min. Wyjąć przełożyć delikatnie na blat z musem. Oblać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
- 100 ml śmietany kremówki 30-36%
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
W niedużym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać połamaną na kostki czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do otrzymania gładkiego czekoladowego sosu. Ciasto nie musi leżakować, można spożywać od razu po przygotowaniu.
Smacznego!