Torcik czekoladowy ze świeżymi owocami

mojprzepisna.pl | Torcik czekoladowy ze świeżymi owocami

Jako że jestem czasem przekorna, na przekór pogodzie przekazuję Wam przepis na świetny torcik czekoladowy z owocami, mój torcik robiony był w lecie, ale idealnie nada się również teraz na Walentynki czy Tłusty czwartek, można użyć następujących owoców: granat, kiwi, mandarynki, pomarańcze, ananas, mango, liczi, banany (koniecznie skropione sokiem z cytryny). Torcik posmakuje każdemu kto lubi ciasta wilgotne, jest bardzo, bardzo prosty w wykonaniu. Źródło przepisu Moje Wypieki.

[:Listonic]

Składniki na torcik o średnicy 20-23 cm
Składniki na czekoladowe ciasto:

  • 3 duże jajka (rozmiar L)
  • 150 ml mleka
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 szklanka brązowego cukru lub 3/4 szklanki cukru białego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub parę kropel aromatu waniliowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Piekarnik nagrzać do 170 st.
Tortownicę o średnicy 20-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).
Mąkę, proszek, sodę, kakao wsypać do miseczki, wymieszać.
W drugiej misce rózgą rozbełtać jaja, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt, wymieszać tylko do połączenia składników. Do składników mokrych przesiać suche i wymieszać tylko do połączenia.

Ciasto wlać do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50-55 min (do suchego patyczka). Ciasto urośnie z dużą górką.

Ciasto wyjąć, lekko przestudzić, odkleić papier i wystudzić całkowicie na kratce. Po całkowitym wystudzeniu odciąć górkę z ciasta, tak aby blat był prosty jak stół. Górkę pokruszyć. A pozostały blat przekroić na pół (wyjdą dwa blaty o grubości około 1,5 – 2 cm).

Składniki na krem:

  • 330 ml śmietany kremówki 30 % schłodzonej (min 5 godzin w lodówce)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wrzątku
  • 1 łyżka cukru pudru

W kubeczku we wrzącej wodzie rozpuścić żelatynę, dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. 1 łyżkę ubitej śmietany dodać do rozpuszczonej żelatyny, wymieszać. Mikser ustawić na max obroty ciurkiem wlewać rozpuszczoną żelatynę.

Frużelina z owoców lata:

250 g owoców lata (świeżych lub mrożonych): truskawki, porzeczki, wiśnie, borówki amerykańskie, maliny itp.
1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
pół szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
W małym garnuszku wymieszać owoce z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do wrzenia (owoce puszczą sporo soku). Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw ją rozrobić z odrobiną soku z owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu-kisielu (nie może być jednak gęsta jak galaretka).

Ponadto:

  • świeże owoce do dekoracji wierzchu tortu

Wykonanie:

Jeden z blatów tortu położyć na paterze. Na niego wyłożyć połowę kremu, następnie kilka łyżek frużeliny, wyrównując. Przykryć drugim blatem, posmarować resztą kremu, kilkoma łyżkami frużeliny. Na górę wysypać czekoladowe okruchy, ozdobić owocami.

Smacznego!

Torcik czekoladowy ze świeżymi owocami
Torcik czekoladowy ze świeżymi owocami
Torcik czekoladowy ze świeżymi owocami
Torcik czekoladowy ze świeżymi owocami
Torcik czekoladowy ze świeżymi owocami
Torcik czekoladowy ze świeżymi owocami