Zapiekanka z chleba

mojprzepisna.pl | Zapiekanka z chleba

Dziś troszkę nietypowo, bo przepis na danie wytrawne, a nie na ciasto. Zapiekanka chlebowa, to propozycja dla tych, którzy nie lubią wyrzucać jedzenia. Zapiekankę można skomponować z różnych składników, w zależności o zawartości lodówki. U mnie wersja „wiejska” z kiełbasą.

Składniki na formę 25 cm na 35 cm:

  • 500 g czerstwego chleba
  • 10 jajek rozmiar L
  • 330 g śmietany 18%
  • 150 gr tartego sera żółtego
  • 300 gr kiełbasy lub innego mięsa (u mnie pół na pół z duszonym kurczakiem) pokrojonego w kostkę 1 na 1 cm
  • 2 garści kukurydzy z puszki
  • 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki soki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki nie dodawałam)
  • 1 opakowanie mozzarelli (125 g)

Naczynie do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 180 st.

Chleb pokroić w grubą kostkę (2 na 2 cm). Do dużej miski wbić jajka, dodać śmietanę, żółty, tarty ser, sól, pieprz, paprykę, wymieszać. Na dno formy wsypać chleb, posypać pokrojonym mięsem, równomiernie polać sosem, na wierch zetrzeć mozzarellę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30-40 min, do momentu aż masa jajeczna zetnie się, a wierzch zapiekanki zarumieni się.

Smacznego!

Zapiekanka z chleba
Zapiekanka z chleba
Zapiekanka z chleba
Zapiekanka z chleba
Zapiekanka z chleba
Zapiekanka z chleba