Bułeczki maślane na mleku z proszku

mojprzepisna.pl | Bułeczki maślane na mleku z proszku

Bułeczki na życzenie mojej rodziny. Drożdżowe, puchate, maślane – pyszne ponoć. Zapraszam po przepis.

Składniki na 9 dużych bułeczek:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g wody przegotowanej
  • 12 g drożdży
  • 3 łyżki mleka z proszku
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 45 g masła

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Wyrobić ciasto. Będzie się bardzo kleić. Wyrabiać minimum 15 min, do momentu aż będzie bardzo rozciągliwe/elastyczne.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Odgazować.
Uformować wałek.
Podzielić na 9 równych części. Każdą część rozwałkować, na taki podłużny placek, można odrobinę polać stolnicę olejem, żeby się nie kleiło. Każdy placek zrolować w rulon. Ułożyć na blaszce.
Odstawić do wyrośnięcia. Każdą bułeczkę dokładnie posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec 15-20 min w piekarniku rozgrzanym do 175 st. grzałka góra-dół, na złoty kolor. Wyjąć lekko przestudzić, odrywać, zajadać.
Smacznego!