mojprzepisna.pl | Bułeczki maślane na mleku z proszku
Bułeczki na życzenie mojej rodziny. Drożdżowe, puchate, maślane – pyszne ponoć. Zapraszam po przepis.
Składniki na 9 dużych bułeczek:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g wody przegotowanej
- 12 g drożdży
- 3 łyżki mleka z proszku
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 45 g masła
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Wyrobić ciasto. Będzie się bardzo kleić. Wyrabiać minimum 15 min, do momentu aż będzie bardzo rozciągliwe/elastyczne.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Odgazować.
Uformować wałek.
Podzielić na 9 równych części. Każdą część rozwałkować, na taki podłużny placek, można odrobinę polać stolnicę olejem, żeby się nie kleiło. Każdy placek zrolować w rulon. Ułożyć na blaszce.
Odstawić do wyrośnięcia. Każdą bułeczkę dokładnie posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec 15-20 min w piekarniku rozgrzanym do 175 st. grzałka góra-dół, na złoty kolor. Wyjąć lekko przestudzić, odrywać, zajadać.
Smacznego!