mojprzepisna.pl | Chleb wiejski
Prosty i pyszny chlebek zrobiony z pełnoziarnistych mąk: orkiszowej i żytniej. Jest wilgotny, w środku mięciutki i pachnący z zewnątrz chrupiący, na drugi dzień też jest bardzo smaczny. Nic a nic nie sprawi Wam kłopotu, przepis zapożyczyłam z książki „Chleb Domowy wypiek” autorstwa Ulrike Skadow. Ps. to moje pierwsze próby z mąką orkiszową, póki co bardzo mi się ta mąka podoba :).
Składniki na 1 bochenek:
- 20 gr świeżych drożdży
- 400 gr mąki orkiszowej pełnoziarnistej*
- 100-200 gr mąki żytniej pełnoziarnistej** (ja dałam 100 gr)
- 300 ml letniej wody
- 2 łyżeczki soli (ja dałam jedną)
Maki wsypać do miski zrobić wgłębienie, wlać drożdże rozpuszczone w 3 łyżkach wody, przykryć ściereczką, odczekać 10 min aż drożdże ruszą. W Pozostałej wodzie rozpuścić sól. Do drożdży (z mąką stopniowo dodawać wodę, cały wyrabiając. Przełożyć na blat oprószony mąką. Wyrabiać do momentu, aż ciasto przestanie się kleić do rąk, około 10 min, bardzo energicznego wyrabiania. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką do podwojenia objętości, w ciepłe miejsce.
Po tym czasie uformować z ciasta bochenek, położyć na wysmarowanej olejem i wysypanej mąką formie żaroodpornej (u mnie szklane naczynie). Bochenek odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Jak już wyrośnie, lekko oprószyć mąką, lekko ponacinać.
Piekarnik nagrzać do 250 st.
Na najniższej półce w piekarniku mieścić żaroodporne naczynie wypełnione wodą, u mnie druga część naczynia szklanego (ta głębsza) wypełniona była 1 litrem wrzątku.
Bochenek wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 5 min w 250 st. następnie temperaturę zmniejszyć i piec 25 min w 220 st.
Chleb wyjąć z piekarnika, wyjąć z naczynia, pozostawić na kratce do całkowitego ostudzenia. Kroić nożem z piłką, przechowywać zawinięty w lniany ręcznik, w szczelnej metalowej puszce lub chlebaku.
*w oryginalnym przepisie była mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000
**w oryginalnym przepisie była mąka żytnia typ 1400
Smacznego!