Curd bananowo-cytrynowy

mojprzepisna.pl | Curd bananowo-cytrynowy

Coś wspaniałego! Jestem tym kremem oczarowana. Krem idealny, mocno cytrynowy, kremowy, aksamitny, smakuje jak z cytrynowy krem karpatkowy z dużą ilością masła, a nie zawiera ani grama masła, ani mleka. Nada się do przełożenia tortu, do tarty, kruchych babeczek czy do podjadania ze słoika z biszkopcikiem. Bezglutenowy i powiedziałabym, że całkiem zdrowy. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Inspiracja z blogu Moje Wypieki.

Składniki na około 1 litr:

  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 3 cytryny
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 100-200 gr cukru drobnego (ja dodałam 100 gr bo my lubimy kwaśne)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy

Cytryny wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Banany obrać, umieścić w garnuszku, dodać cukier, sok z cytryny, jajka, żółtka, mąkę ziemniaczaną. Zblendować. Dodać skórkę z cytryny. Na małym ogniu doprowadzić do zagotowania, pogotować 2 minuty, dodać łyżkę oliwy, doprowadzić do zagotowania, pogotować 2 min. Zdjąć z gazu lekko przestudzić pałaszować lub dodać do deseru. Można też zostawić „na później”: Jeszcze gorący przełożyć do czystych, wyparzonych i suchych słoików, zamknąć, odwrócić do góry dnem, ostudzić, można przechowywać w lodówce do 5 dni.

Smacznego!

Curd bananowo-cytrynowy
Curd bananowo-cytrynowy
Curd bananowo-cytrynowy
Curd bananowo-cytrynowy
Curd bananowo-cytrynowy
Curd bananowo-cytrynowy