Czekoladowa babka na białkach

mojprzepisna.pl |  Czekoladowa babka na białkach

Ciasto genialne w swojej prostocie, ekspresowo się je robi, zawiera mało składników, jest przepyszne, lekko wilgotne, czekoladowe ale nie przytłaczające. Ma to coś, co sprawia że człowiek chętnie do niego wraca. Ciasto można przygotować z owocami lub bez, u mnie jest to czarna porzeczka z nalewki, w oryginalnym przepisie wykorzystane są śliwki maczane w brandy. Ciasto robiłam również w wersji bezglutenowej – przepis znajdziecie tu.

[:Listonic]

Składniki na formę do babki 1,5 litra:

  • 25 g kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady (70%)
  • 50 g masła
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 ml gorącej wody
  • 4 duże białka
  • 85 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Formę do babki wysmarować masłem, wysypać mąką.

Owoce z nalewki odsączyć z nalewki na sitku. Delikatnie posypać mąką (po to żeby owoce nie pospadały na dno podczas pieczenia).

W garnuszku z grubym dnem umieścić wodę, masło, czekoladę, kakao, 80 gr cukru, delikatnie podgrzać, żeby cukier się rozpuścił. Zdjąć z palnika, ostudzić.

Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając łyżka po łyżce cukru (40 gr).

Mąkę i cynamon przesiać do białek, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia, dodać wystudzoną mieszankę z kakao, delikatnie wmieszać szpatułką, tylko do połączenia, wrzucić owoce.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. piec 45 min do suchego patyczka (jeżeli z termoobiegiem to w temp. 170 st.).

Smacznego!

Czekoladowa babka na białkach
Czekoladowa babka na białkach
Czekoladowa babka na białkach
Czekoladowa babka na białkach