Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej

mojprzepisna.pl | Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej

Dziś mam dla Was kolejną propozycję na słodkie wypieki. Tym razem na bazie kaszy gryczanej. Ciasto idealne sprawdzi się dla alergików, ponieważ nie zawiera popularnych alergenów (między innymi nie zawiera glutenu, jajek, mleka krowiego, orzechów), dla wegetarian (nie zawiera składników odzwierzęcych) oraz dla osób ceniących sobie wartościowe słodkości – czekoladowe ciasto z mąki gryczanej – dla mnie i mojej rodzinki to strzał w dziesiątkę, jest wilgotne, mocno czekoladowe, kasza gryczana jest mocno wyczuwalna, ciasto jest delikatnie słodkie. Już na surowo bardzo mi smakowało. Ciasto nie sprawi Wam problemu. Zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony Olgi Smile. Moja modyfikacja polegała na tym, że dałam jedynie kaszę paloną, zamiast orzechów, dałam prażony słonecznik i dałam daktyle pół na pół z rodzynkami.

  • Bezglutenowe
  • Bez mleczne
  • Bez jajeczne
  • Bez cukru
  • Bez tłuszczu
  • Bez orzechów

Składniki na tortownicę 23 cm:

  • 1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej (prażonej) ewentualnie 1 i 1/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki gorzkiego kakao lub karobu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki daktyli niesłodzonych
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 szklanka mleka (do zalania owoców) sojowego lub ryżowego lub migdałowego lub innego roślinnego (może być też zwykłe krowie)
  • 450 ml mleka (do ciasta)
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych najlepiej niesłodzonych

Daktyle grubo posiekać, dodać rodzynki, zalać mlekiem, odstawić na 30 min.

Kaszę przełożyć do misy malaksera, zmielić na mąkę, w niewielkiej ilości mogą pozostać drobiny wielkości 1/2 mm, nie wpłynie to negatywnie na smak. W czasie gdy kasza się mieli, na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika na złoty kolor na średniej mocy palnika.

Do zmielonej kaszy dodać słonecznik, kakao, sodę oczyszczoną, namoczone owoce wraz z mlekiem, mleko (450 ml), powidła, zmielić wszystko na gładką masę.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. Piec 40 min do suchego patyczka.

Wyjąć, ostudzić na kratce, oprószyć kakao (niekoniecznie), pokroić na części podawać.

*Mąkę gryczaną zrobiłam sama mieląc ziarna kaszy prażonej (inaczej palonej) w malakserze (15-20 min mielenia, trzeba robić przerwy żeby nie spalić urządzenia, można też zmielić w młynku do kawy, w Termomixie czy Vitamixie, nie polecam robić tego blenderem ręcznym, bo kasza będzie wszędzie, mielenie w mikserze kielichowym do shejków u mnie się nie sprawdziło). Oczywiście można użyć gotowej mąki gryczanej, smak będzie troszeczkę inny, ponieważ do produkcji mąki gryczanej używa się kaszy nieprażonej.

Smacznego!

Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej
Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej
Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej
Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej
Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej
Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej
Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej
Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej