mojprzepisna.pl | Czekoladowy krem z awokado
Jest to propozycja dla osób dbających o linię i ceniących sobie dobrą gorzką czekoladę. Idealny dla alergików i wegan. Mocno czekoladowy krem zrobiony na bazie czekolady ze skórką pomarańczową oraz awokado. Krem jest posłodzony świeżymi daktylami. Jest aksamitny i nie wymaga trzymania w lodówce. U mnie krem posłużył do przygotowania niezwykłego tortu. Polecam!
Składniki:
- 3 bardzo dojrzałe, miękkie awokado
- 90-100 gr gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową, u mnie Terravita
- 10 daktyli
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3 łyżki kakao
Do naczynia (najlepiej wyższej miseczki) wsypać połamaną czekoladę, rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, obrać ze skórki. Rozgnieść widelcem, nie musi być idealnie rozdrobnione. Do roztopionej czekolady wmieszać część pasty z awokado. Następnie dodać daktyle, resztę awokado, skórkę pomarańczową, kakao zmielić blenderem na gładką masę, przez kilka minut, tak aby masa rozcierana między palcami była gładka. Można przekładać masą torty lub jeść do chleba jako smarowidło.
Smacznego!