Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami

mojprzepisna.pl | Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami

Naszło mnie na drożdżówki z makiem, a że czasu mam ostatnio trochę mniej, to zrobiłam szybszą wersję, czyli nie paręnaście drożdżóweczek, tylko jedną mega wielką drożdżówkę z makiem i orzechami. Ciekawa jestem czy moim chłopakom posmakuje, bo dla mnie jest świetna. Mak jest mięciutki i jest go dużo. Drożdżówka jest wilgotna, mięciutka, naładowana bakaliami, mało słodka. Osobiście bardzo polecam. Masę makową można przygotować dzień wcześniej. Przepis na kołacz jest zmodyfikowaną wersją przepisu na Makowiec zawijany. Przepis na drożdżowe, lekko zmodyfikowany pochodzi z blogu Moje Wypieki. Jeżeli makowce zawijane wam nie wychodzą, spokojnie możecie zrobić tego kołacza, on Wam wyjdzie na 100%.

Składniki na formę 30 cm średnicy:

  • 3 szklanki mąki pszennej plus 3 łyżki do podsypywania
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 6 żółtek
  • 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Do dużej miski wlać mleko, żółtka, cukier, drożdże, sól, masło. Wymieszać rózgą. Dodać szklankę mąki, wymieszać, dodać kolejną szklankę mąki, wymieszać. Dodać ostatnią szklankę mąki, wymieszać, wyłożyć na blat lekko posypany mąką. Wyrobić ciasto, gładkie, elastyczne. Ciasto podczas wyrabiania będzie się bardzo kleiło do rąk, tak ma być, wyrabiać dalej. Z czasem ciasto będzie coraz mniej się kleiło, aż w końcu, prawie wcale nie będzie się kleiło. Ciasto wstawić do wysypanej mąką miski. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, przykryte ściereczką.

Po tym czasie, ciasto krótko wyrobić, stolnicę wysypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, na prostokąt o wielkości około 40 na 50 cm. Równomiernie wyłożyć masę makową. Zawinąć wzdłuż krótszego boku. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozcięciem ku górze. Odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, przykryte ściereczką. Piec 50-55 min w 180 st. 20 min przed końcem pieczenia przykryć od góry folią aluminiową, aby wierzch ciasta się nie spiekł.

Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy. Podawać.

Masa makowa:

  • 500 gr suchego maku zmielonego (można kupić w Lidlu)
  • 3 łyżki miodu
  • 6 białek
  • 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej  np. domowej z tego przepisu
  • 50  gr rodzynek
  • 50 gr daktyli (ewentualnie można dać więcej rodzynek)
  • 150 gr orzechów włoskich
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu (ja nie dawałam)

Dla maku niezmielonego:

Mak zalać wrzątkiem, tylko do pokrycia i odstawić na noc. Następnego dnia mak odsączyć na ręczniku lnianym lub na sitku, z drobnymi oczkami. Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych sitkach.
Do zmielonego maku dodać resztę składników. Wymieszać. Ubić białka na sztywno. Delikatnie wmieszać do masy makowej.

Dla maku zmielonego:

Mak zalać wrzątkiem, tylko do pokrycia i odstawić na noc. Następnego dnia mak odsączyć na ręczniku lnianym lub na sitku, z drobnymi oczkami. Do maku dodać resztę składników, oprócz białek. Wymieszać. Ubić białka na sztywno. Delikatnie wmieszać do masy makowej.

Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem,  jeżeli był nie mielony.

Smacznego!

Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami
Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami
Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami
Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami
Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami
Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami
Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami
Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami
Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami
Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami