mojprzepisna.pl | Tort czekoladowy dla alergika bezglutenowy
Tort jaki upiekłam dla mojego synka. Idealnie nada się dla osób nietolerujących białka mleka krowiego, jajek, orzechów czy glutenu. Tort jest prosty do wykonania, a ciasto można wykonać bezpośrednio w formie, w której będzie pieczone. Krem robi się w 5 min, nie wymaga chłodzenia i jest na bazie awokado i gorzkiej aromatycznej czekolady z dodatkiem skórki pomarańczowej od Terravity. Torcik polecam również dla osób nie będących na diecie eliminacyjnej. Inspiracja na ciasto z blogu Moje Wypieki.
Składniki na formę 20 cm:
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki bezglutenowej (u mnie po 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, gryczanej i ryżowej, jednak następnym razem użyję zamiast gryczanej użyję jaglanej)
- 1/2 lub 1 szklanki cukru brązowego drobnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (bg)
- 4 łyżki kakao
- szczypta soli
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka i 2 łyżki wody
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 160 st. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno.
Do miski wsypać mąki, cukier, sodę kakao, sól wymieszać, przesiać odstawić. W drugiej misce wymieszać mokre składniki. Do suchych składników dodać mokre składniki, wymieszać, tylko do połączenia. Ciasto przelać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika piec 40 min. do suchego patyczka.
Ciasto wyjąć, ostudzić w formie na kratce, delikatnie odkroić boki ciasta od formy. Ciasto wyjąć, przekroić na dwa blaty. Wyłożyć 2/3 kremu. Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego, zakończonego ozdobną tylką (u mnie 1M Wiltona). Na posmarowane kremem ciasto położyć drugi blat, posmarować cienką warstwą kremu, następnie z reszty kremu wycisnąć rozetki na wierzchu tortu oraz przyozdobić boki tortu.
Składniki na krem czekoladowy z awokado, (klik, klik).
Smacznego!