Domowy ocet jabłkowy

mojprzepisna.pl | Domowy ocet jabłkowy

Domowy ocet jabłkowy robi się ze skórek po jabłkach, więc jeżeli macie dostęp do dobrych, niepryskanych i niewoskowanych jabłek nie wyrzucajcie skórek tylko przygotujcie swój własny ocet. Ocet jabłkowy ma bardzo wiele zastosowań zdrowotnych, kulinarnych itp. tu sobie o nich możecie poczytać. Ja przygotowałam go głównie z myślą o sosach do sałatek. Źródło: http://agatagotuje.pl/domowy-ocet-jablkowy/

Składniki:

  • Skórki po jabłkach
  • woda przegotowana i ostudzona
  • cukier

Jabłka dokładnie wyszorować. Wykroić zgniłe czy obite części, obrać, wyciąć, następnie wyrzucić gniazda nasienne, jabłka zjeść lub przygotować Prażone jabłka do słoików na zimę.

Skórki umieścić w słoiku do 3/4 wysokości, zalać posłodzoną wodą (na szklankę wody około 1 łyżka cukru) tak aby woda całkowicie przykryła skórki, obciążyć skórki żeby nie wypływały, ja użyła pokrywki od mniejszego słoiki. Przykryć gazą, owinąć gumką, odstawić na dwa tygodnie w zaciemnione i ciepłe miejsce np. do szafki w kuchni. Po dwóch tygodniach skórki wyrzucić a ocet przecedzić i rozlać do butelek, szczelnie zakręcić.

Smacznego!

Domowy ocet jabłkowy
Domowy ocet jabłkowy